logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
Događaji 2013  
“Balkans’ Memory”: trodnevni seminar o pravnim okvirima i promociji audio-vizuelnih sadrzaja odrzan u Podgorici
Događaji 2015
Događaji 2014
Događaji 2013
Treći seminar projekta Balkans’ Memory održan je u Podgorici u periodu od 28-30 oktobra. Radionica je organizovana od strane francuskog instituta za audio-vizuelno nasljeđe INA u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Radio Televizijom Crne Gore.
Balkan's memory
Edukativni seminar sastojao se od teorijskih predavanja i panel-diskusija, čiji je fokus bio na pravnim okvirima u korišćenju filmskog i audio-vizuelnog nasljeđa kao i na upravljanju autorskim pravima. Polaznici seminara bavili su se i temama posvećenim dokumentacionim praksama i opisivanju arhivskog sadržaja, a kroz nekoliko studija slučaja bilo je govora i o promociji arhivskih audio-vizuelnih materijala. Predavači su bili eminentni stručnjaci i eksperti iz Francuke, Velike Britanije i Albanije
Trodnevni seminar
Ovim povodom, Crnogorska kinoteka je u HungaroLab-u u Budimpešti uradila restauraciju filma “Voskresenja ne biva bez smrti” iz 1922. godine, koji je premijerno prikazan drugog dana seminara u bioskopu “Cineplexx”.  
Na svečanom otvaranju, prisutnima su se obratili: ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, ambasadorka Republike Francuske Veronika Brumo, v.d. direktora Crnogorske kinoteke Branko Baletić, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić kao i projektna menadžerica INA-e Delfin Vibo.
Podsjetimo, nakon inauguralne konferencije projekta Balkans’ Memory u junu 2012. godine u Zagrebu, prvi seminar održan je u Tirani iste godine, na temu zaštite i restauracije audio-vizuelne arhivske građe a potom i u Beogradu, u aprilu 2013. godine, na temu digitalizacije arhiva i menadžmenta digitalnih medija.
Balkans’ Memory je trogodišnji projekat (2012 – 2014) koji promoviše očuvanje i digitalizaciju audio-vizuelnog nasljeđa na području jugoistočne Evrope i sufinansiran je sredstvima Evropske komisije.
Evaluaciju seminara možete pogledati ovdje