logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2015
Aprilski program Crnogorske kinoteke na "Sceni 213"
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
05.04.2015. u 11h Anastasia / Anastasia
Anastasia
Sadržaj:
Bal priređen u čast porodice Romanov prekida zli čarobnjak Raspućin, koji je protjeran sa dvora zbog izdaje. Baca kletvu na porodicu, a mlada vojvotkinja Anastasija uspijeva pobjeći zahvaljujući sluzi Dimitriju. Godinama kasnije, njena baka nudi nagradu za Anastasijin povratak. Dva ruska prevaranta biraju siroče sa ulice zbog njene nevjerovatne sličnosti sa djevojčicom, kako bi ubijedili porodicu da je to Anastasija, i na taj način došli do nagrade. Dovode je u Pariz, ne znajući da je ona zapravo prava nasljednica porodice Romanov.
Režija: Don Bluth, Gary Goldman  
Glasove pozajmili: Meg Ryan, John Cusack, Kelsey Grammer, Christopher Lloyd
Godina: 1997.
 

28.04. 2015. u 20h 2001: Odiseja u svemiru / 2001: A space Odyssey
A space Odyssey
Sadržaj:
Grupa čovjekolikih majmuna pronalazi monolit, biva fascinirana njegovom pojavom, i okuplja se oko neobičnog predmeta. U 2001. godini svemirski brod Diskaveri 1 sa astronautima Bovmanom i Lokvudom, kreće u misiju otkrivanja energije koju emituje novootkriveni monolit na Jupiteru. Kompjuter HAL 9000, glavna tehnička komponenta njihovog broda, počinje izvršavati komande nezavisno od njihovih naredbi, a kada mu se astronauti suprotstave, ubija sve članove posade osim Bovmana, koji ga uspijeva deaktivirati. Bovman nastavlja putovanje tragajući za monolitom – neobičnim predmetom čija je pojava čovječanstvu još uvijek nepoznata.
Režija: Stenli Kjubrik
Uloge: Kir Dulej, Geri Lokvud
Godina: 1968.
 

29.04.2015. u 20h Beri Lindon / Barry Lyndon
Beri Lindon
Sadržaj:
Nastao na osnovu Tekerijevog obrazovnog romana, film predočava sudbinu ambicioznog i tvrdoglavog mladića Berija Lindona. Nakon prvog ljubavnog fijaska i dvoboja sa engleskim kapetanom Kvinom, put ga vodi u Dablin, đe započinje njegova istinska avantura, ispunjena srećnim, ali i tragičnim obrtima. Dugo vremena u sjenci drugih ostvarenja iz Kjubrikovog opusa, “Beri Lindon” danas sve više stiče zasluženi status istinskog remek-djela.
Režija: Stenli Kjubrik
Uloge: Rajan O'Nil, Marisa Berenson
Godina: 1975.
 

30.4.2015. u 20h Širom zatvorenih očiju / Eyes Wide Shut
Eyes wide shut
Sadržaj:
Doktor Bil i Alis Harford su mladi bračni par koji živi u Njujorku. U jednom od razgovora, dotiču se tema vjernosti, kada Alis priznaje da je zamalo prevarila muža. Pod utiskom priče sa suprugom, Bil odlazi do pacijentkinje od koje je primio iznenadni poziv. Započinje noć koja se pretvara u odiseju obilježenu seksualnim iskustvima i moralnim preispitivanjima…
Režija: Stenli Kjubrik
Uloge: Tom Kruz, Nikol Kidman
Godina: 1999.
 
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!