logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2015
AVVANTURA MONTENEGRO FILM FESTIVAL 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
21. septembar
Drugi po redu, AVVANTURA Film Festival Montenegro otvara se 21. septembra u 21h u velikoj Sali KIC «Budo Tomović». NVO «Avvantura Montenegro» u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i uz programsku podršku Avvantura Film Festivala Zadar tokom četiri dana festivala predstaviće 30 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta, a svake noći je predviđen i muzički program.
Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da najavimo da će tokom svečanog otvaranja, premijerno u Crnoj Gori, biti prikazana dva filma koje su italijanski snimatelji zabilježili u Crnoj Gori 1910. i 1912. godine. Riječ je o ekskluzivnom materijalu, koji je u julu ove godine Kinoteka iz Bolonje predstavila na najznačajnijem festivalu na kojem se prikazuju stari i restaurisani filmovi - Il Cinema Ritrovato. Na snimcima se vide kadrovi sa krunidbenih svečanosti na Cetinju i iz svakodnevnog života prijestonice, pejsaž Njeguša, Kotor i dr.
Potom slijedi otvaranje festivala sa projekcijom filma „A Perfect Day“ španskog reditelja Fernando León de Aranoa koji je na ovogodišnjem 68. festivalu u Kanu ispraćen ovacijama publike. Ovaj režiser potpisuje i scenario za film koji je urađen u saradnji sa Diegom Fariasom.
Poslije projekcije publici će se pokloniti gosti festivala, glumci iz filma «A Perfect Day» – Antonio Franić i Goran Grgić.
Nakon projekcije, muzički dio AVVANTURA Film Festival Montenegro, se nastavlja u KC «Gavroš» uz Ivana Marovića i Milivoja Pićurića.
Za sve projekcije tokom trajanja festivala ulaz je slobodan
A Perfect Day | Savršen dan
A perfect day
Sadržaj:
Pomalo ironičan naziv filma «A Perfect Day» (Savršen dan) je zapravo priča o grupi humanitaraca koja nastoji riješiti krizu u zoni oružanog sukoba negdje na Balkanu 1995. godine. Jedne noći, u dubokom bunaru, se pojavljuje leš jako debelog čovjeka i nastaje krizna situacija iz dva razloga. Prvo, tijelo mora biti uklonjeno iz bunara u roku od 24 sata da ne bi došlo do kontaminacije; i drugo, treba otkriti šta se zapravo desilo jer tijelo tu nije završilo samo od sebe. U pokušajima da se tijelo uspješno izvuče iz bunara upliće se mnogo ljudi, što ovu priču čini još zanimljivijom. Humor, drama, emocija, rutina, opasnost, nada...sve to upravo čini jedan savršen dan prikazan u 105 minuta ovog filma.
 

22. septembar
16.00h – KC „Gavroche” “SHOULDER THE LION”
Shoulder the lion
Sadržaj:
Ovaj vizualni esej istražuje značenje slike, krhkost sjećanja i želju za značenjem u današnjem svijetu i to radi kroz priče triju umjetnika koji su izgubili smisao definisanja svoje umjetnosti. Slijepi fotograf preispituje moć slika u današnjoj kulturi koja ih ima i previše. Muzičar mora pronaći novi poziv nakon što izgubi sluh. Slikarka koja je bila inspiracija za Oscarom nagrađeni film Djevojka od milion dolara, traži svoje mjesto pod suncem, nesigurna u ono što bi trebala biti.
O režiserima: Erinnisse Rebisz od rođenja živi u New Yorku i radi kao montažerka televizijskih i filmskih emisija. Njena ostvarenja uključuju brojne TV serije i dokumentarce poput What Not To Wear, 24 Hour Restaurant Battle, Toy Hunter, Candy Queen, Jersey Couture, American Pick Offte Imagination Unleashed An Artisan’s Journey. Studirala je na budističkom sveučilištu (Naropa) smjer medija i ljudskog iskustva. Patryk Rebisz rodom je iz Poljske, ali ima njujoršku adresu na kojoj radi kao režiser i direktor fotografije. Snimio je i režirao stotine raznih produkcija, nekoliko desetina igranih filmova, brojne muzičke spotove kao i televizijske serije. Kratki film Between You and Mepriskrbio osvojio je brojne nagrade širom svijeta kao i priznanja za inovativno korištenje fotografije. Patryk je studirao slikarstvo na prestižnoj umjetničkoj školi Cooper Union prije nego što je kist zamijenio kamerom.
Originalni naslov: Spirit/Will/Loss (2015.)
Jezik: engleski
Trajanje: 75 min.
Zemlja: SAD
Producenti: Erinnisse Rebisz, Patryk Rebisz
Koprodukcija: Zeberiah Newman
Režija: Erinnisse Rebisz, Patryk Rebisz
 

18.00h – KC „Gavroche” “OUT OF NATURE”
Out of nature
Sadržaj:
Martinov se osjeća izgubljeno kako na poslu tako i kod kuće sa svojom ženom i sinom. Kreće u potragu za utjehom u predivnoj norveškoj divljini, međutim nikako ne nalazi mir: neprekidna razmišljanja i beskonačna zamišljanja o uznemirujućim: „Šta bi bilo kad bi bilo“? Šta bi bilo da se razvede? Šta bi bilo kad bi njegova žena umrla? Šta bi bilo da je bogalj? Kako dan prolazi, Martin se sprema na drastičnu promjenu usred divljine. Radi se ujedno o uviđajnom i dosljedno duhovitom prikazu toga kako je lako osjećati se otuđenim u vrlo stabilnom životu.
O režiserima: Marte Vold -Ukorijenjen u području vizuelnih umjetnosti, kao i tradicionalnog filma, Voldin režiserski opus prikazivan je u kako u galerijama tako i filmskim dvoranama. 2012., prva četiri dijela iz serijala Small Episodes prikazana su na Norveškom festivalu kratkog filma u Grimstadu. 2013. godine, Vold je ko-režirala film Out of Nature, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2014. godine te je izabran u sekciji Panorama 65. Berlinalea 2015. godine. Ole Giæver -Između 2002. i 2007. Ole Giæver i njegova koleginica režiserka Marta Vold napravili su 260 kratkih filmova u sklopu svog projekta „Play“. Njegov kratki film Tommy je bio nominovan u kategoriji Najboljeg kratkog filma Evropskih filmskih nagrada. Scenario za njegov film srednje dužine bio je nominovan za Nagradu norveškog nacionalnog filma. 2011. godine režirao je svoj prvenac The Mountain.
Originalni naslov: Mot naturen (2014.)
Trajanje: 80 min
Jezik: norveški
Zemlja: Norveška
Producenti: Maria Ekerhovd
Režiser: Ole Giæver, Marte Vold
Scenario: Ole Giæver
Direktor fotografije: Øystein Mamen
Montaža: Ole Giæver, Frida Eggum Michaelsen
Uloge: Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter Solem, Sivert Giæver Solem, Trond Peter Stamsø Munch
 
22.00h – KC „Gavroche” MUZIČKI PROGRAM – Soul Genetics

20.00h – KIC „Budo Tomović” Crnogorska premijera kratkog filma „BISERNA OBALA” Dušana Kasalice
Biiserna obala
Sadržaj:
Radnja je smještena u kampu za djecu sa poremećajem težine. Kamp je smješten u ruiniranom primorskom odmaralištu, daleko od većeg grada, a vodi ga čovjek poznat kao Trener. U atmosferi kasnog ljeta, upoznajemo grupu različitih pojedinaca, sa različitim motivima, željama i interesima - grupu bucmastih dječaka i djevojčica koji sanjaju o čokoladi i svojim simpatijama iz susjedne sobe, predvođenu instruktorom čija se ideologija zasniva na magazinu "Men's Health". Film je priča o društvu koje živi u maglovitoj nadi da će se stvari promijeniti, svjedočeći, zapravo, da se sve samo ponavlja unedogled.
Film Dušana Kasalice dobio je nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu i prikazan je na međunarodnom festivalu kratkih filmova u Winterthur.
Godina: 2015
Trajanje: 24 min.
Scenario i režija: Dušan Kasalica
Direktor fotografije: Igor Đorđević
Art director: Natalija Vujošević
Scenografija: Dragana Baćović
Zvuk: Ivan Antić
Montaža: Nataša Pantić, Dušan Kasalica
Producent: Jelena Mišeljić
Uloge: Stefan Bošković, Nikolina Bogdanović, Marija Backović, Dina Nikolić, Novak Nikolić, Miloš Kandić, Ana Savović, Jelena Milošević, Mia Vujović, Maša Kandić, Danilo Otašević, Dušan Vučelić, Luka Mandić, Andrej Vasiljević, Ajla Hodžić.
 

20.25h – KIC „Budo Tomović” “LEAVES OF THE TREE”
Leaves of the tree
Sadržaj:
Mistično drvo, okruženo vjerskim legendama, odvodi nekad moćnog advokata odbačenog zbog smrtonosne bolesti na udaljenu Siciliju kako bi otkrio tajne ljekovitog lišća ovog drveta. „Drvo“ spaja vjeru i sumnju za sve one koji dođu u kontakt s njegovim jedinstvenim mogućnostima liječenja.
O režiseru: Ante Novaković rođen je i odrastao u Bronxu, u porodici imigranata. Njegovi prvi susreti s umjetnošću dogodili su se dok je slušao probe njujorške filharmonije u Lincoln Centru. Pohađao je New School University na kojemu je stekao diplomu iz kreativnog pisanja. Njegov afinitet prema pisanju nastavio se van Broadwaya preko nekoliko predstava koje je napisao i režirao. Filmsku karijeru je započeo uz Harveya Keitela i Colina Farrella uz koje je radio preko 23 godine. Kao suradnik u njihovim produkcijskim kućama, Ante je radio na preko 60 filmova s fokusom na preprodukciju, fotografiju i postprodukciju. Svoj individualni stil režiranja definisao je kroz karakterne kratke filmove poput The Fix, Tammyte kroz televizijski rad. Leaves of the Tree je Antin prvi igrani film.
Originalni naslov: Leaves of the Tree (2015.)
Trajanje: 96 min
Jezik: engleski
Zemlja: SAD, Italija
Producenti: Donna McKenna, Joanna Lu, Perla Montemayor, Ante Novakovic, Kresh Novakovic
Koprodukcija: Claudio Colomba
Redatelj: Ante Novakovic
Scenario: David Healey, Ante Novakovic
Direktor fotografije: John Schmidt
Montaža: Ulysses Guidotti
Uloge: Eric Roberts, Sean Young, Federico Castelluccio, Kresh Novakovic, Marisa Brown, Sarah Sebastiana, Armand Assante.
 

20.25h – KIC „Budo Tomović” “TI MENE NOSIŠ”
Ti mene nosis
Sadržaj:
Dora je zanemarena djevojčica koja mašta da postane menadžerka fudbala. U njen se život iznenada vraća otac odmetnik s kojim uspostavlja blizak odnos. Ives, režiserka sapunica, brine se o ocu koji ima Alzheimer. Kako gubi oca, sve više gubi i tlo pod nogama. Nataša, uspješna producentkinja sapunice, očekuje dijete. Kad joj se uz nagomilane probleme iz prošlosti pojave još teži, želi se suočiti s ocem s kojim je prekinula sve veze. Tri kćerke bore se za prihvatanje, iskupljenje i nove prilike.
O režiserki: Ivona Juka, diplomirala je glumu i filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Scenaristkinja je i režiserka dugometražnog dokumentarnog filma „Što sa sobom preko dana”, koji je osvojio niz nagrada - najbolji dokumentarni film goEast u Wiesbadenu, Srce Sarajeva na SFF, Grand Prix na DHF, Dokma itd. Također je i njezin kratki igrani film Pogled iz bunara (koji je dio omnibusa Neke druge priče) osvojio niz nagrada, između ostalih i nagradu za najbolju režiserku, najbolji kratki film na 35mm te nagradu za najbolju sporednu ulogu na American International Film Festival 2010. godine. Europska filmska akademija odabrala ju je među pet europskih studenata da režira kratki film za ceremoniju otvaranja.
Originalni naslov: Ti mene nosiš (2015.)
Trajanje: 155 min
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska
Producentkinja: Anita Juka
Koprodukcija: Vertigo, Sloane Film Production, Cinnamon Production, Galileo Production
Režija: Ivona Juka
Scenario: Ivona Juka
Direktor fotografije: Mario Oljača
Montaža: Vladimir Gojun
Uloge: Lana Barić, Nataša Dorčić, Nataša Janjić, Helena Beljan, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza, Goran Hajduković, Vedran Mlikota, Filip Križan, Kruno Šarić, Juraj Dabić
 

23. septembar
16.00h – KC „Gavroche” “MARGARITA, WITH THE STRAW”
Margarita with the straw
Sadržaj:
Laila je mlada romantičarka, tajnovita buntovnica u kolicima. Neometena cerebralnom paralizom, ona kreće na putovanje seksualnog otkrivanja. Njene uzbudljive avanture uzrokuju raskol unutar nje same, ali i u odnosima s njenim najbližima. Naposljetku, upravo u intenzitetu tih veza Laila pronalazi snage da bude zaista svoja.
O režiserki: Shonali Bose drži predaje magistarske studije iz političkih nauka sa Univerzitetu Columbia kao i Master režije na filmskoj školi UCLA. Za vrijeme studiranja na Univerzitetu u Los Angelesu nagrađena je brojnim visokim priznanjima. Njen debitantski film Amu temelji se na genocidu nad Sikhima počinjenom 1984. godine. Bose je napisala scenario za film te ga producirala i režirala. Film je osvojio dvije Državne nagrade (Najbolji film, Najbolji režiser) – najvišu indijsku nagradu koju dodjeljuje predsjednik države te FIPRESCI nagradu kritičara kao i druge međunarodne nagrade. Penguin Publishers su ju angažirali da pretvori scenarij u knjigu te je knjiga izdana na isti dan kao i film. Shonali je također prva Indijka koja je primila prestižnu Sundance – Mahindra Global Filmmaker nagradu za scenarij Margarita, with a Straw koja joj je dodijeljena na Sundance festivalu 2012. godine.
Originalni naslov: Margarita, with a Straw (2014.)
Jezik: hindu
Trajanje: 100 min
Zemlja: Indija
Producentkinja: Shonali Bose
Režiserka: Shonali Bose
Uloge: Kalki Koechlin, Revathy, Sayani Gupta, William Moseley, Hussain Dalal, Tenzing Dalha, Kuljeet Singh, Malhar Khushu
 

18.00h – KC „Gavroche” “THE LESSON”
The lesson
Sadržaj:
Nadežda je profesorica engleskog u srednjoj školi u blizini Sofije. Nakon što se neprijatno iznenadi viješću da je jedan od njenih učenika lopov, odluči da sama pronađe krivca i kazni ga. Dok traži krivca, njen privatni život se drastično mijenja. Dobija obaveštenej da će joj banka zaplijeniti kuću i prodati je na aukciji jer nije plaćala hipoteku. Odlučna da zadrži kuću, učini će sve kako bi nabavila novac prije nego što bude kasno. Njen privatni i poslovni život će se ispreplesti dok ide protiv svih lekcija koje sama predaje svojim učenike.
O režiserima: Kristina Grozeva diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Sofiji 2000. godine te filmsku i TV režiju na NATFA-i 2005. godine. Dobitnica je brojnih nagrada za svoje kratke filmove, među ostalima i one za Najbolji igrani prvijenac bugarske filmske akademije za film Birds of Heaven iz 2008. godine. Petar Valchanov diplomirao je filmsku i TV režiju na NATFA-i 2008. godine. Njegov prvi kratki film Shock sudjelovao je u studentskom programu filmskog festivala u Karlovym Varyma 2001. godine. Petar Valchanov i Kristina Grozeva zajedno su režirali dokumentarni film Parable of Life (2009.). Nedavno su zajedno napisali scenario i režirali kratki film Jump koji je zaradio nominaciju Europske filmske akademije na međunarodnom festivalu kratkog filma Clemont-Ferrand čime je postao prvi bugarski kratki film nominovan za nagradu EFA-e
Originalni naslov: Urok (2014.)
Trajanje: 105 min
Jezik: bugarski
Zemlja: Bugarska, Grčka
Producenti:Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Konstantina Stavrianou, Irini Vougioukalou
Koprodukcija: Poli Angelova
Režiseri: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Scenario: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Direktor fotografije: Krum Rodriguez
Montaža: Petar Valchanov
Uloge: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ivanka Bratoeva
 
22.00h – KC „Gavroche” MUZIČKI PROGRAM – Mika Estrada

20.00h – KIC „Budo Tomović” „UMIR KRVI”
Umir krvi
Sadržaj:
Ovo je film stanja, velikih procjena i još većih odluka u malom selu koje je oivičeno nedodirnutim običajima i odnosom prema tradiciji. Priča prati život supružnika Draga i Perse koji su prije deset godina ostali bez sina. Njihov plan izlažirane Dragove smrti i odglumljene sahrane će dovesti ubicu njihovog sina u selo nakon jedne decenije skrivanja,i straha od osvete.Drago sakriven u vodenici uz Persinu pomoć planira izvršenje konačne osvete, ali višemjesečna samoća počinje da utiče na njegovu do tada čvrstu odluku.
O režiseru: Senad Šahmanović je zavrsio osnovne i specijalističke studije Filmske i TV režije na Fakultetu Dramskih Umjetnost na Cetinju. Snimio šest kratkih igranih filmova, tri kratka dokumentarna filma, nekoliko reklama i muzičkih spotova, radio kao asistent režije na filmu i u pozorištu. Sa svojim filmovima učestvovao na brojnim međunarodnim festivalima: : Busan International Short Film Festival, Odense Film festival, Tampere Film Festival, Pri fest Priština, , Kratkofil –Banja Luka
Trajanje: 22 min.
Režija: Senad Šahmanović
 

20.22h – KIC „Budo Tomović” “BABAI”
Babai
Sadržaj:
Priča o desetogodišnjem Noriju odvija se na Kosovu, u Njemačkoj i na putu između te dvije zemlje. Otac Gezim dominira cijelim njegovim svijetom. Međutim, on jednoga dana odlazi raditi „na Zapad“ i Nori se ne može pomiriti s njegovim iznenadnim odlaskom. Ovaj debitantski igrani film darovitog kosovskog filmaša iznimno je snažan te izvrsno prikazuje složene osjećaje djeteta u teškoj situaciji
O režiseru: Visar Morina rođen je 1979. godine u Prištini, Kosovo. Za svoje filmove piše i scenarije. Diplomirao je na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu 2009. godine. Njegovi rani kratki filmovi su: A Safe Place for Everyone, Sirens, Death by Suffocation, Of Dogs and Wallpaper. Maestralno režirana drama Babai je Visarov debitantski igrani film.
Originalni naslov: Babai (2015.)
Trajanje: 103 min
Jezik: albanski
Zemlja: Njemačka, Kosovo, Makedonija, Francuska
Producentkinja: Nicole Gerhards
Koprodukcija: Produksioni Krusha, Skopje Film Studio, Eaux Vives Productions
Režiser: Visar Morina
Scenario: Visar Morina
Direktor fotografije: Matteo Cocco
Montaža: Stefan Stabenow
Uloge: Val Maloku, Astrit Kabashi, Adriana Matoshi, Enver Petrova, Xhevedet Jashari, Alban Ukas
 

22.00h – KIC „Budo Tomović” “TAKVA SU PRAVILA
Takva su pravila
Sadržaj:
Ivo je pedesetogodišnji vozač autobusa. Njegova žena Maja je domaćica. Tomica je njihov sin maturant. Oni žive u Zagrebu u stanu prepoznatljive socijalističke zgrade i zadovoljni su sa svojim mirnim, običnim životom. Sve se mijenja kada jednog dana Tomica dolazi kući pretučen.
O režiseru: Ognjen Sviličić rođen je u Splitu 1971. godine, gdje je pohađao klasičnu gimnaziju. Nakon toga upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer režija, film i TV. Diplomirao je 1997. godine, kratkometražnim igranim filmom Domina, koji je prikazan na Danima hrvatskog filma te na Filmskom festivalu u Puli 1997. godine. Nakon rada na nekoliko muzičkih i reklamnih spotova, započinje saradnju s Dramskim programom Hrvatske radiotelevizije. 1998. godine režira i piše scenario za TV film Puna kuća koji se prikazuje na Danima hrvatskog filma te osvaja Grand Prix Europe na festivalu u Berlinu 1999. godine. Nakon asistiranja na nekoliko igranih projekata, 1999. godine snima igrani film prema vlastitom scenariju Da mi je biti morski pas. U Kino klubu „Zagreb“ predaje na kursevima filmsku režiju i scenario. Neki od drugih filmova su Ivin rođendan, Oprosti za Kung fu, Put lubenica, Armin, Metastaze itd.
Originalni naslov: Takva su pravila (2014.)
Trajanje: 77 min
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska, Francuska, Srbija, Makedonija
Producenti: Damir Terešak, Janja Kralj – Maxima Film
Koprodukcija: Kinoelektron, Biberche Productions/ Nikolina Vučetić Zečević, Trice Films Skopje/ Svetozar Ristovski
Režiser: Ognjen Sviličić
Scenario: Ognjen Sviličić
Direktor fotografije: Crystel Fournier
Montaža: Atanas Georgiev
Uloge: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Veronika Mach, Ana Begić, Sanja Drakulić, Mirta Zečević, Mirela Brekalo, Hrvoje Vladisavljević, Goran Bogdan, Nikša Butijer, Slaven Španović, Stjepan Perić
 

24.septembar
AVVANTURA FILM FESTIVAL MONTENEGRO tokom završnog dana, 24. septembra, prikazaće još 18 filmskih ostvarenja (14 kratkih, i 4 dugometražna filma) što čini ukupan broj od 30 projekcija smještenih u četiri festivalska dana.
Raznolikost ovogodišnjeg programa ogleda se u prikazivanju kadrova stare Crne Gore zabilježene okom kamere od prije 105 godina, do nekoliko najnovijih filmskih ostvarenja koji su u predselekciji za narednog Oskara. Multikulturalnost je zastupljena kroz filmska ostvarenja iz Crne Gore, regiona, Evrope kao i zemalja sa gotovo svih drugih kontinenata, Žanrovska različitost repertoara privukla je različite ciljne grupe posjetilaca.
Zvanično zatvaranje festivala počinje u 20:00h u KIC-u "Budo Tomović", meksičkim filmom “Obscure spring” nakon čega slijedi projekcija filma "Imena višnje" čuvenog hrvatskog režisera Branka Schmidta, sa početkom u 22:00h
12.00h – KC „Gavroche” “EFA Short matters”
Whale Valley, The Missing Scarf, Little block of cement with disheveled hair containing the sea, Pride, Taprobana, Wal, Summer 2014, Dinola, Shipwreck, Emergency calls, Daily bread, Still got lives, The chicken
Sajt EFA Short Matters: link

16.00h – KC „Gavroche” “HOMESICK”
Homesick
Sadržaj:
Jessica, ambiciozna studentkinja violončela, useljava se u novi stan sa momkom Lorenzom. Kada dobije prestižnu pozivnicu da predstavlja Njemačku na međunarodnom takmičenju klasične muzike čini se da je to njena velika prilika – ali u isto vrijeme joj stvara ogroman pritisak. Jessica se pedantno sprema za takmičenje kod kuće. Međutim, njena četiri zida je ne uspijevaju zaštiti i Jessica se nađe izložena anonimnom zlostavljanju. Koja je uloga susjeda koji tajnovito zabada nos iza napola spuštenih zavjesa?
O režiseru: Jakob M. Erwa rođen je 1981. Godine u Grazu, Austrija. Zapravo je želio postati rock zvijezda, ali mu je kinematografija zavrtjela glavu. Pohađao je filmsku školu u Munchenu koju je uspješno završio 2007. Sa svojim izuzetno dobro prihvaćenim debitantskim filmom Heile Welt (2007., All the Invisible Things) osvojio je nagrade Grand Diagonale i German Independence na međunarodnom filmskom festivalu u Oldenburgu. Njegov film je pozvan u gostovanje na brojnim međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta. Jakob voli nove izazove i neuobičajene pristupe. Njegov posljednji film HomeSick označava novi korak u njegovoj karijeri; to nje njegova prva nezavisna produkcija.
Originalni naslov: HomeSick (2014.)
Jezik: njemački
Trajanje: 98 min
Zemlja: Njemačka, Austrija
Producent: Jakob M. Erwa
Reditelj: Jakob M. Erwa
Uloge: Esther Maria Pietsch, Tatja Seibt, Matthias Lier, Hermann Beye
 

18.00h – KC „Gavroche” “WHY ME”
Why me
Sadržaj:
Cristian, idealističan mladi tužilac sa karijerom u usponu, pokušava riješiti slučaj protiv starijeg kolege optuženog za korupciju. Sukob između karijere i istine predstavlja težak teret na njegovim ramenima. Tražeći dalje načine rješavanja slučaja, Cristian ulazi u zonu opasnosti popločanu neočekivanim i bolnim otkrićima.
O režiseru: Tudor Giurgiu rođen je 1972. godine u Cluj-Napocu, Rumunija. Član je Evropske filmske akademije, dobitnik Eisenhower stipendije 2014., osnivač i predsjednik Transilvania International Film Festivala, Full Moon Horror & Fantasy Film Festivala, inicijator Gopo nagrade – rumunske filmske nagrade. Njegov debitantski učinak kao reditelja, igrani film Love Sick, izabran je u sekciji Panorama 2006. godine na Berlinaleu i nagrađen je na nekoliko međunarodnih filmskih festivala. Njegov kratki film Superman, Spiderman or Batman (2011.) osvojio je brojne festivale širom svijeta, kao i nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji evropski kratki film 2012. godine. Tudor Giurgiu producirao je i koproducirao brojne igrane filmove poput Katalin Varga, Mission of the Human Resources Manager, Cendres et Sang, Cannibal, itd.
Originalni naslov: De Ce Eu? (2015.)
Trajanje: 130 min
Jezik: rumunski Zemlja: Rumunija, Bugarska, Mađarska
Producentkinja: Oana Giurgiu Koprodukcija: Borislav Chouchkov, Viktor Chouchkov, Maria Metodieva, Vágási Emőke
Reditelj: Tudor Giurgiu
Scenario: Loredana Novak, Tudor Giurgiu
Direktor fotografije: Marius Panduru
Montaža: Lemhényi Réka
Uloge: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache
 
22.00h – KC „Gavroche” MUZIČKI PROGRAM – Fahrudin Krcić

20.00h – KIC „Budo Tomović” „ZAKLONI”
Zakloni
Sadržaj:
Luka se seli u mali priobalni grad da živi sa tetkom dok mu se roditelji razvode. Osjeća se neka vrsta ukočenosti u gradu, ali tu je i Jana, djevojka iz komšiluka koja voli da se sunča. Kraj lijenog ljeta se bliži, a djeca provode dane skačući u more i plivajući u napuštenom pristaništu za podmornice
O režiseru: Ivan Salatić je rođen 1982.godine u Dubrovniku, odrastao je u Herceg Novom. Završio je Školu likovnih i primenjenih umetnosti , u Beogradu , a diplomirao na Fakultetu Dramskih Umjetnosti na Cetinju. Živi u Beogradu..
Režija: Ivan Salatić
Trajanje: 24 minuta
 

20.25h – KIC „Budo Tomović” “Film zatvaranja: The obscure spring”
The obscure spring
Sadržaj:
Igor i Pina jako žele jedno drugo, ali niti jedno od njih dvoje nije slobodno. Oboje imaju vlastite razloge koje ih međusobno spriječavaju. Monotoni brak i mali sin su velike prepreke; ali njihove frustracije i strahovi pravi su uzrok njihovih unutrašnjih borbi. Proljeće će ih napokon osloboditi, ispunivši njihove živote strašću i krivicom.
O režiseru: Ernesto Contreras rođen je u Veracruzu u Meksiku. Njegov previjenac Blue Eyelids osvojio je nagradu u kategoriji Special Jury Mention kao dio Knight Ibero-American Competition na Međunarodnom filmskom festivalu u Miamiu 2008. godine i bio je nominovan za Camera d’Or na 60. Filmskom festivalu u Cannesu.
Originalni naslov: Las Oscuras Primaveras (2014.)
Trajanje: 100 min
Jezik: španski
Zemlja: Meksiko
Producenti: Luis Albores, Érika Ávila, José María Yazpik, Carlos Meza Yazpik, Eamon O’Farrill
Reditelj: Ernesto Contreras
Scenario: Carlos Contreras
Direktor fotografije: Tonatiuh Martínez
Montaža: Valentina Leduc
Uloge: Cecilia Suárez, José María Yazpik, Armando Hernández, Irene Azuela, Flavio Medina, Marianna Burelli, Fernando Becerril
 

22.00h – KIC „Budo Tomović” “IMENA VIŠNJE”
Imena visnje
Sadržaj:
Dvoje staraca odlučuje se vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću i nastaviti život tamo gdje je nasilno bio prekinut. Pratimo njihovu svakodnevnu muku kroz sva četiri godišnja doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac, umjesto da joj pomogne, postaje grublji i agresivniji prema njoj. Na kraju, kada shvati da je starica teško bolesna, starac potpuno mijenja svoj odnos prema njoj, ali, nažalost prekasno.
O režiseru: Branko Schmidt rođen je u Osijeku 1957. godine. Nakon kratkotrajnih studija ekonomije, upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, odsijek filmske i TV režije. Godine 1988. režira svoj prvi cjelovečernji film Sokol ga nije volio, i na Pulskom filmskom festivalu osvaja nagradu za debitanta godine.Tokom karijere snimio je mnoge drame i dokumentarne filmove, kao dječju TV seriju Operacija Barbarossa (1989.). U devedesetima režira još četiri cjelovečernja filma: Đuka Begović (1991.), Vukovar se vraća kući (1994.), Božić u Beču (1997.) za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenario te 1999. Srce nije u modi. Film Kraljica noći (2001.) dobitnik je dvije Zlatne arene za scenaro i produkciju. Put lubenica (2006.) postigao je izvanredne međunarodne uspjehe. 2009. godine snima Metastaze koje su proglašene najboljim filmom Festivala u Puli, a Schmidt je za taj film osvojio i godišnju državnu nagradu Vladimir Nazor.
Originalni naslov: Imena višnje (2015.)
Trajanje: 90 min
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska
Producenti: Goran Radman
Reditelj: Branko Schmidt
Scenario: Josip Mlakić
Direktor fotografije: Dragan Ruljančić
 

Avvantura