logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2015
Decembarski program Crnogorske kinoteke na "Sceni 213"
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
06.12.2015. u 11:00 h Sam u kući | Home Alone
Home alone
Sadržaj:
Kevin je osmogodišnji dječak, kojeg roditelji “zaborave“ samog u kući u trenutku kada kreću u Pariz gdje namjeravaju provesti božićne praznike. Kada shvate da Kevin nije sa njima u avionu, oni panično pokušavaju da se vrate, u čemu ih ometa praznična gužva. Kevin se za to vrijeme snalazi sam, dok dvojica pljačkaša pokušava upasti na njihov posjed, misleći da je kuća napuštena za praznike...
Režija: Kris Kolumbus  
Uloge: Mekoli Kalkin, Džoe Peši, Danijel Stern
Godina: 1990.

19.12.2015. u 20h Građanin Kejn | Citizen Kane
Citizen Kane
Sadržaj:
Godina je 1941. Novinski magnat, čija se borba za moć odražava na sve u njegovoj okolini, Čarls Foster Kejn je preminuo, a poslednja riječ koju je izgovorio bila je „ružin pupoljak“. Želeći da napravi priču o značenju te riječi, reporter Tomson počinje da istražuje Kejnovu prošlost. Tragom situacija iz Kejnovog života, dolazi do njemu bliskih osoba, koje bi mogli pomoći razrješenju ove misterije. Tako otkriva mnoge detalje koji nam iz različitih perspektiva dočaravaju jednu uzbudljivu biografiju.
Među filmskom kritikom i publikom široko je rasprostranjeno mišljenje da je ovaj film remek-djelo filmske umjetnosti i često se navodi kao "najbolji film svih vremena". Pored toga što je režirao film, Orson Vels tumači glavnu ulogu, a našao se i u ulozi koscenariste i producenta
Režija: Orson Vels
Uloge: Orson Vels, Doroti Kamingor, Džozef Kotn
Godina: 1941.

21.12.2015. u 20h Treći čovjek | The Third Man
Third man
Sadržaj:
Nakon kraja II svjetskog rata razoreni Beč podijeljen je u četiri zone, a svakom upravlja vojna policija jedne od zemalja pobjednica - američka, sovjetska, britanska i francuska. U Beč stiže Holi Martins, američki pisac vestern romana, na poziv svog prijatelja Hari Lajma, koji mu je ponudio zajednički posao. Holi stiže u kuću gdje je Hari živio i saznaje da je on dan prije njegovog dolaska poginuo, tako što ga je pred kućom pregazio automobil. Šokiran, Holi odlazi na Harijevu sahranu, gdje upozna Harijevu vjerenicu, ali i dvojicu britanskih vojnih policajaca - Kaloveja i narednika Pejna, koji mu savjetuju da napusti Beč jer je postalo opasno živjeti u gradu.
Istražujući okolnosti Harijeve smerti, Holi biva zbunjen mnogim nelogičnostima, a kada je ubijen jedini svjedok nesreće koja se dogodila Hariju, Holi počinje da sumnja da nešto nije u redu...
Film je zasnovan na istoimenom romanu, koji je napisao Grejem Grin.
Režija: Kerol Rid
Uloge: Džozef Kotn, Orson Vels, Alida Vali
Godina: 1949.
 

23.12.2015. u 20h Čudo u 34. ulici | Miracle of the 34th Street
Miracle of the 34th Street
Sadržaj:
Dori Voker je menadžerka robne kuće Cole's. Uoči praznika biva primorana da otpusti pijanog radnika koji je trebalo da glumi Djeda Mraza. Igrom slučaja, na ulici upoznaje simpatičnog starca koji se predstavi kao Kris Kringl, i nudi mu posao, u pokušaju da pronađe adekvatnu zamjenu za ulogu Djeda Mraza kojeg će djeca voljeti. Na njeno oduševljenje, Kris se odlično snalazi na novom poslu i ubrzo postaje omiljeni radnik u robnoj kući. Jedini problem predstavlja njena kćerka Suzan, koja ne želi povjerovati da Djeda Mraz zaista postoji, a Krisov zadatak će biti da je u to uvjeri.
Nakon što čuje njene tri želje koje mu je otkrila u tajnosti, Kris se posvećuje ispunjenju ovog zadatka, uz niz poteškoća kroz koje prolazi kao Djeda Mraz u kojeg svi počinju istinski vjerovati.
Snimljen na temelju istoimenog klasika iz 1947. godine, "Čudo u 34. ulici" ostaje vjeran duhu originala, uz nešto laganiji i elegičniji ton.
Režija: Les Mejfild
Uloge: Ričard Atenboro, Elizabet Perkins, Mara Vilson
Godina: 1994.
 
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!