logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2015
Julski program Crnogorske kinoteke na "Sceni 213"
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
05.07.2015. u 20:00 h Gangsterska petorka | The Ladykillers
The Ladykillers
Sadržaj:
Luiza Vilberfors je stara udovica koja živi sama u stanu nadomak željezničke pruge. Puna mašte i dokona, često odlazi u policijsku stanicu kako bi prijavila aktivnosti koje joj se čine sumnjivim. Zbog čestog bezrazložnog obraćanja policiji, njene priče postaju predmet šale i niko ih ne shvata ozbiljno.
Grupa kriminalaca, predstavljajuci se kao muzički kvintet, iznajmljuje sobu kod gospodje Vilberfors. Nakon što izvrše planiranu pljačku, podijele plijen i dogovore se da napuste stan. No, igrom slučaja gospodja Vilberfors otkriva njihovu prevaru i želi ih navesti da se sami prijave policiji ili će to opet morati ona da uradi. Gangsterska petorka, predvođena "profesorom Markusom", suočiće se sa neočekivanim izazovom. Klasična komedija čuvenog londonskog Ealing Studija.
Režija: Aleksander Mekendrik  
Uloge: Alek Ginis, Keti Džonson, Sesil Parker, Herbert Lom, Piter Selers
Godina: 1955.

06.07. 2015. u 20h Doktor Strejndžlav | Dr. Strangelove
Dr.Strangelove
Sadržaj:
Američki general Džek Riper se sa svojom jedinicom zabarakadirao u vojnoj bazi i naredio vojnim avionima nuklearni napad na Sovjetski Savez. Svi u bazi slijede njegova uputstva, osim kapetana Lajonela Mendrejka, koji shvata da je njegov nadređeni izgubio razum. Nakon zasijedanja vojnog vrha, SAD obavještava predsjednika Sovjetskog Saveza o neočekivanim okolnostima, uz molbu da Rusi ne uzvraćaju na napad, u slučaju da se americki avioni ne budu mogli opozvati. Međutim, Sovjeti posjeduju sistem koji se u slučaju nuklearnog napada automatski aktivira i praktično vodi ka uništenju svijeta.
U misiji obustavljanja aviona iz baze SAD-a, u ulozi savjetnika učestvuje i bivši nacistički naučnik, doktor Strejndžlav. Film je baziran na knjizi "Crvena uzbuna" koju je napisao Piter Džordž.
Režija: Stenli Kjubrik
Uloge: Piter Selers, Džordž Skot, Sterling Hejden
Godina: 1964.
 

07.07.2015. u 20h Dobro došli gospodine Čens | Being there
Being there
Sadržaj:
Čens je cijeli zivot proveo kao vrtlar u jednoj bogataškoj kući u Vašingtonu. Ograničenih mentalnih sposobnosti, jedina saznanja o svijetu stiče gledajući televiziju. Nakon smrti vlasnika imanja, primoran je da ipak napusti kuću i nadje se na ulici. Izgubljen u spoljnjem svijetu, Čens naleti na automobil bogate gospođe Eve, nakon čega ga ona odvodi u svoj dom ne bi li se oporavio. Zabunom dolazi do svojevrsne zamjene identiteta. Čensove uprošćene rečenice, uglavnom vezane za ono što najbolje zna - baštovanstvo, doživljavaju se kao dubokoumne metafore o životu. Ubrzo privlači pažnju i medija svojim odgovorima koji se tumače kao intelektualna kritika društva. Eva se zaljubljuje u njega, dok svi počinju da se pitaju o porijeklu čovjeka koji svojim jednostavnim govorima uliva nadu i mir.
Režija: Hal Ešbi
Uloge: Piter Selers, Širli Meklejn, Džek Vorden
Godina: 1979.
 
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!