logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2015
Majski program Crnogorske kinoteke na "Sceni 213"
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
10.05.2015. u 11h Herkules | Hercules
Hercules
Sadržaj:
U zloj namjeri da se domogne vlasti na planini Olimp, bog Had naređuje otmicu tek rođenog sina boga Zevsa i boginje Here, kojem su dali ime Herkules. U tom poduhvatu, Hadove sluge su Herkulesa lišile božanskih osobina, ali nijesu uspjeli otkloniti njegovu nevjerovatnu fizičku snagu.
Herkules odrasta u porodici seljaka koji su ga usvojili, i ubrzo shvata porijeklo svoje snage. Odlazi u Zevsov hram kako bi pronašao odgovore na ostala pitanja, kada se prvi put susreće sa ocem. Zevs mu govori kako može povratiti svoje božanske osobine ukoliko postane “pravi heroj” na zemlji. On odlazi sa namjerom da ispuni očevu želju, a društvo u toj avanturi mu prave njegov konj Pegaz i trener Fil, koji ga čuvaju od pokušaja Hada da ga spriječi u namjeri da ponovo postane bog.
Režija: Ron Klements, Džon Masker  
Glasove pozajmili: Džejms Vuds, Deni DeVito, Tejt Donovan, Suzan Egan, Met Fruer, Bobket Goldvejt, Pol Šefer, Rip Torn, Lilijas Vajt i Čarlton Heston.
Godina: 1997.

12.05. 2015. u 20h Psiho | Psycho
Psycho
Sadržaj:
Merion Krejn je radnica u agenciji za nekretnine iz Finiksa u Arizoni. Nakon što uzima novac koji joj je šef povjerio, Merion napušta grad, sa namjerom da pobjegne u Kaliforniju. Na putu se zaustavlja da prenoći u motelu, kojim upravlja mladi Norman Bejts. Motel se nalazi u blizini velike kuće u kojoj Norman živi sa svojom majkom. Nakon večere, Norman ulazi u sobu u kojoj je smještena Merion i ubija je, a njeno tijelo baca u močvaru zajedno sa kolima u kojima je sakrila novac.
U Arizoni se ubrzo saznaje za nestanak novca, a detektiv Abrogast tragom istrage dolazi u motel, ne znajući da je Merion tu ubijena. Film je zasnovan na istoimenom romanu Roberta Bloka iz 1959.godine.
Režija: Alfred Hičkok
Uloge: Entoni Perkins, Dženet Li, Vera Majls, Džon Gavin.
Godina: 1960.
 

13.05.2015. u 20h Prozor u dvorište | Rear Window
Rear window
Sadržaj:
Fotoreporter Džef Džefris je, zbog povrede noge, primoran da stalno boravi u svom stanu. Jedini uvid u dešavanja oko sebe ima zahvaljujući pogledu kroz prozor koji je okrenut ka dvorištu zgrade. Počinje primjećivati da mikrokosmos gradskog dvorišta krije velika uzbuđenja i tajne. Opsjednutost pogledom na živote komšija dovodi ga do neočekivanog otkrića mogućeg ubistva. Prozor u dvorište je jedan od klasičnih filmova Alfreda Hičkoka, baziran na priči Kornela Vulriča “Moralo je biti ubistvo”.
Režija: Alfred Hičkok
Uloge: Džejms Stjuart, Grejs Keli, Vendel Korej, Telma Riter
Godina: 1954.
 

14.05.2015. u 20h Ptice | The Birds
The birds
Sadržaj:
Advokat Mič Brener dolazi u prodavnicu kućnih ljubimaca, sa namjerom da kupi ptice za svoju sestru, gdje upoznaje zavodljivu Melani Danijels. Ona mu u šali daje pogrešne instrukcije za kupovinu, pretvarajući se da je prodavačica. Nakon njegovog odlaska, odlučuje da ga iznenadi i pokloni mu ptice koje je tražio. Krijući mu ostavlja kavez u kući, a na putu nazad, na jezeru je napada galeb koji je povrjeđuje.
Narednih dana, u mjestu Bodega Bej napadi ptica postaju sve češći, i kulminiraju stravičnim ubistvom farmera. Građani su prestrašeni ovom neobičnom pojavom, i počinju živjeti u strahu od ptica... Film je nastao po istoimenoj priči Dafni di Morije, i jedan je u nizu remek-djela ovog autora.
Režija: Alfred Hičkok
Uloge: Rod Tejlor, Džesika Tendi
Godina: 1963.
 
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!