logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2016
Aprilski program Crnogorske kinoteke u "Crnogorskom narodnom pozorištu" u Podgorici - "Omaž Gagi Nikoliću"
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2016
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
Ne biva tako često da je među nama neko koga su sa nepodijeljenim simpatijama i poštovanjem prihvatili svi: i publika, i kolege, prijatelji i saradnici. Riječju, čitava građanska i ina javnost za koju se on, još za života, pretvorio u legendu o tome kakvi bismo mogli i kakvi bi trebalo da budemo. Vođen stvaralačkim i životnim uvjerenjem da je dostojanstvo mjera stvari, Dragan Nikolić je na slikama u pokretu zauvijek ostavio svoj živi i svijetli trag. Predstavljamo vam četiri filma koji nam otkrivaju dio dara čovjeka koji je na neponovljiv način obilježio jugoslovensku kulturu i duh jednog vremena.

26.04.2016. u 19h, Velika scena - "Horoskop" | "Horoscope"
Horoskop
Sadržaj:
Na nedovršenu željezničku stanicu u malom hercegovačkom mjestu dolazi Milka, čestita djevojka koja je uvjerena da je lijep život pred njom. U istom mjestu grupa drugova maltretira lokalne stanovnike, slučajne prolaznike, djevojke i turiste koji tuda prolaze na putu za more. Ovi problematični mladići se posebno zainteresuju za djevojku Milku, i prave opkladu ko će je prvi imati. Jedan od njih prema njoj ima jaka osjećanja i posmatra je na drugačiji način. Ipak, ona ga odbija, i dospijeva u neprijatnu situaciju, koju on nijemo posmatra.
Režija: Boro Drašković  
Uloge: Dragan Nikolić; Milena Dravić; Pavle Vujisić; Mihailo Janketić, Josif Tatić
Godina: 1969.

26.04. 2016. u 21 h, Velika scena - "Kad budem mrtav i beo" | "When I Am Dead and Gone"
Kad budem mrtav i beo
Sadržaj:
Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, mora da napusti svoje privremeno zaposlenje kao sezonski radnik, zajedno sa svojom djevojkom Lilicom. Majka, siromašna pralja, ne može da mu pomogne, a u fabrikama i preduzećima ne nalazi radno mjesto. Da bi došao do novca, Džimi potkrada radnike na jednom gradilištu, i u bijegu gubi Lilicu. Tada počinje njegova odiseja.
Upoznaje kafansku pjevačicu, Dušku, i postaje njen ljubavnik. Od nje uči da pjeva i iako nema talenta, ipak putuje po varošicama, pjevajući na vašarima i zabačenim vojnim garnizonima. Na jednom od nastupa biva otjeran sa bine, i bježeći ponovo nailazi na Lilicu, koja zarađuje novac džeparenjem i simuliranjem trudnoće. Zajedničke avanture ih dovode do neočekivanog prevrata.
Režija: Živojin Pavlović
Uloge: Dragan Nikolić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Andrić, Severin Bijelić, Dara Čalenić
Godina: 1967.

27.04.2016. u 19h, Velika scena - "Balkan ekspres" | "Balkan Ekspress"
Balkan ekspres
Sadržaj:
Grupa sitnih lopova i varalica luta po mjestima prerušena u muzički sastav „Balkan Ekspres“. Počinje okupacija i jedina briga ovih džeparoša je kako sačuvati glavu na vjetrometini prvih ratnih strahota. U tom strašnom i nemilosrdnom vremenu ljudi sa dna izrastaju iz svojih, do tada, beznačajnih sudbina i postaju tragični heroji svog vremena. Crni humor se prepliće sa uzbudljivim dramskim zapletom, a nostalgična muzika kao da se bori sa strahotama rata.
Radnja se dešava u Srbiji okupiranoj od sila Osovine. U novom okruženju, skriveni pod „Balkan Ekspres“ bendom pokušavaju da se snađu i naravno gledaju da profitiraju.
Režija: Branko Baletić
Uloge: Dragan Nikolić, Bora Todorović, Tanja Bošković, Bata Živojinović, Olivera Marković
Godina: 1983.

27.04.2016. u 21h, Velika scena - "Banović Strahinja" | "Banovic Strahinja"
Banovic Strahinja
Sadržaj:
Dok se Banović Strahinja nalazi u lovu, njegovu kulu napada Alija sa vojskom. Nakon što ubija sve ljude, sa sobom odvodi Strahinjinu ženu Anđu, pokušavajući da je osvoji, čemu se ona dugo opire, ali ipak na kraju popušta. Strahinja pronalazi odmetnički logor i u dvoboju ubija Aliju. Anđa tada odlazi ocu da bi primila kaznu – vađenje očiju, i odvode je u hram kako bi izvršili surov obred. Strahinja je prisutan i svi sa nestprljenjem čekaju izvršenje kazne, kada ih on iznenađuje neočekivanim potezom.
Film je snimljen po motivima istoimene srpske narodne pjesme.
Režija: Vatroslav Mimica
Uloge: Franko Nero, Sanja Vejnović, Kole Angelovski, Dragan Nikolić
Godina: 1981.
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!