logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2016
Crnogorska kinoteka u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti iz Pljevalja prikazuje seriju filmova posvećenih crnogorskim autorima
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2016
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
1405.2016. u 20h - sala Doma Vojske CG| Libertas
Libertas
Sadržaj:
Vremenska, istorijska distanca, razdoblje relativno slobodne i slobodarske Dubrovačke Republike odlična su podloga za Bulajićevu priču Libertas. To je priča za sva vremena i za sve sisteme, za sve slobodoumne disidente i prognanike čija je želja za slobodom snažnija od želje za socijalnom sigurnosti koji državni sistemi pružaju poslušnima. Film o Marinu Držiću za stvaralaštvo Veljka Bulajića znači novu kvalitetu – inovativan film i jedan od njegovih najviših autorskih dometa u kojem se iznova potvrđuje kao humanist.
Režija: Veljko Bulajić  
Uloge: Sven Medvešek, Sandra Ceccarelli, Goran Grgić, Maro Martinović, Žarko Potočnjak, Urša Raukar, Mladen Vulić, Radko Polič
Godina: 2006.

16.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Bitka na Neretvi
Bitka na Neretvi
Sadržaj:
Priča Neretve događa se 1943. godine, kada je Hitler operacijom Weiss htio konačno slomiti glavninu partizanskih snaga zajedno s Vrhovnim štabom na čelu s Titom. U velikoj ofanzivi sudjelovale su divizije njemačke i talijanske armije, kvislinške ustaške jedinice i velika koncentracija četnika koji su sudjelujući u operaciji Weiss vidjeli svoju šansu za obračun s partizanskim pokretom. Potiskivane od nadmoćnih neprijateljskih snaga, partizanske jedinice s brojnim ranjenicima odustale su prema rijeci Neretvi s namjerom da prelaskom preko rijeke izađu iz neprijateljskog obruča. Film Bitka na Neretvi je jedinistven fenomen. Nastao je u jednoj maloj kinematografiji kao autorsko djelo, jedan od najvećih superspektakala evropske kinematografije koji je s uspjehom prikazivan u svim zemljama svijeta.
Režija: Veljko Bulajić
Uloge: Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Kurt Jirgens, Silva Košćina, Hardi Kriger, Franko Nero, Hauard Ros, Lojze Rozman, Ljubiša Samardžić
Godina: 1969.

20.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG | Lepota poroka
Lepota poroka
Sadržaj:
U selima crnogorskog krša običaj je da muž nevjernu ženu ubije maljem preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavjetovan na doživotnu vjernost. Žive siromašno i rado prihvate poziv čovjeka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slijede njegov primjer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu, na Adi Bojani. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema aprtman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost.
Režija: Živko Nikolić
Uloge: Mira Furlan, Milutin Karadžić, Veljko Mandić, Petar Božović, Alan Nuri
Godina: 1986.

23.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Iskušavanje đavola
Iskusavanje djavola
Sadržaj:
Sadržajem priče u kojoj se uporedo dešavaju dvije osnovne teme: Tema ljubavi i tema čovjekove pokornosti tradicionalnim simbolima.
Filmsko kazivanje autora o ljudskoj prirodi. Mitska ideja iskušavanja, praktično se pokazuje kao opšti međuodnos ljudi: od onih najintimnijih do odnosa porodica koje preko tradiocionalnih simbola pokušavaju da steknu čvrsto uporište u obrazloženju vlastitog, ali i tuđeg života.
Režija: Živko Nikolić
Uloge: Alan Nuri, Dragana Mrkić, Ljubiša Mrkić, Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić
Godina: 1989.

25.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Čudo neviđeno
Cudo nevidjeno
Sadržaj:
U želji da uljepša svijet, čovjek poseže za čudom, još neviđenim, a suočava se sa tragičnom i smiješnom stvarnošću. Radnja filma je smještena u malom ribarskom mjestašcu, na obali jezera. Tamo žene rade teške poslove, dok njihovi muževi sjede u kafiću, piju, udvaraju se, pametuju i sanjaju novi život. Tu je i Šćepan, koji želi od tog mjesta stvoriti raj i pokazati drugima nešto neviđeno.
Režija: Živko Nikolić
Uloge: Savina Geršak, Dragan Nikolić, Petar Božović, Taško Načić, Bogdan Diklić, Vesna Pećanac
Godina: 1984.

27.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Zle pare
Zle pare
Sadržaj:
Aprila 1941.godine prije konačnog sloma Kraljevine Jugoslavije, kralj napušta zemlju sa nikšićkog aerodroma, noseći veliku količinu zlata i novca. Za sve nema mjesta u avionu, pa velike svote skrivaju u pećinu. Novac slučajno pronalaze seljaci koji preko noći postaju „milioneri“. Razni avanturisti nastoje da se dokopaju novca da bi pobjegli u inostrastvo. U toj svojoj namjeri ne prezaju od zločina, a ni od izdajničkih djela prema pokretačima narodnog ustanka protiv okupatora. I kad se snadbiju dovoljnim količinama novca i pasošima, špekulanti saznaju da je taj novac kao sredstvo plaćanja izgubio svaku vrijednost.
Režija: Velimir Stojanović
Uloge: Dubravka Gal, Antun Nalis, Vaso Perišić, Petar Vujović
Godina: 1956.

29.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Četiri kilometra na sat
Cetiri kilometra na sat
Sadržaj:
Učmala palanačka sredina predratne Jugoslavije. Dva poslanička kandidata bore se svim sredstvima za glasove.
U filmu je prikazan život palanke, odnosi njenih građana u jeku predizborne kampanje i đačka ljubav mladića i djevojke.
Režija: Velimir Stojanović
Uloge: Žarko Mitrović, Joviša Vojinović, Milan Srdoč, Petar Vujović
Godina: 1958.

30.05.2016. u 20h sala Doma Vojske CG| Lažni car
Lazni car
Sadržaj:
Samozvani car, Šćepanović Mali nije samo fizički sličan ruskom caru za koga se izdaje. On se iskreno uživljava u ulogu reformatora Crne Gorem zalaže se za ukidanje krvne osvete i bratoubilačke borbe i doprinosi pobjedi Crnogoraca nad turskom i mletačkom vojskom.
Režija: Velimir Stojanović
Uloge: Boro Begović, Rade Marković
Godina: 1955.
Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Dobrodošli!