logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2016
PODGORICA FILM FESTIVAL
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2016
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
NVO Avvantura Montenegro, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, organizuje Podgorica film festival, koji će se održati u KIC-u „Budo Tomović" i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović" u periodu od 23. do 27. septembra.
U dva programska segmenta, dnevnom i večernjem, publika će imati priliku prisustvovati projekcijama recentnih naslova regionalne i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru.
Podgorica film festival
23. septembra na terasi KIC-a „Budo Tomović", Crnogorska kinoteka će po prvi put dodijeliti dvije nagrade: nagradu za izuzetan doprinos očuvanju i promovisanju crnogorske i svjetske filmske baštine, koja nosi ime „Ratko Đurović", a pripašće reditelju Gojku Kastratoviću, dok se druga, „Kino oko", dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a ovogodišnji laureat je glumica i reditelj Mirjana Karanović.
Festival će, nakon dodjele nagrada, otvoriti film „Igra ispod praga", reditelja Ivana Marinovića, koji će se prvi put prikazati podgoričkoj publici. "Igla ispod praga" je njegov debitantski dugometražni igrani film, a međunarodna premijera filma je bila u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 2016-te godine.
Nakon projekcije, nastupiće hrvatska pjevačica Sara Renar, nagrađivana zagrebačka kantautorka koja iza sebe ima dva studijska izdanja. U posljednje dvije godine Sara je zabilježila oko 150 koncertnih nastupa širom regiona.
Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Ambasadom Austrije u Podgorici, organizuje retrospektivu filmova austrijskog reditelja Mihaela Hanekea. Program će 23. septembra u Velikoj Sali KIC-a „Budo Tomović" u 18:00h otvoriti film „Benijev video" iz 1992. godine. Filmovi će se prikazivati svakog dana u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović, u 18:00h, a publika će imati priliku pogledati odabrane filmove širokog opusa jednog od najznačajnijih predstavnika austrijske i francuske kinematografije. Tako će se na repertoaru naći i „Čudne igre" (1997), „Skriveno" (2005), „Profesorka klavira" (2001) i „Bijela traka" (2009).
Jedan dio programa Podgorica film festivala biće posvećen regionalnoj produkciji, pa će se na terasi krova KIC-a Budo Tomović prikazati i filmovi „Dobra žena" rediteljke Mirjane Karanović, koja će biti gost Festivala, „Dnevnik Mašinovođe", „Vlažnost", kao i premijera filma „Svi severni gradovi", koji je prikazan u takmičarskom programu filmskog festivala u Lokarnu, a koji je manjinska crnogorska koprodukcija. Sa svojim kratkim filmom „As trains go by" u KIC-u „Budo Tomović" premijerno će se predstaviti reditelj Aleksandar Vujović, kao i reditelj Ivan Bakrač sa filmom „Koža će nam postati siva".
Pored domaćih naslova, u KIC-u će se emitovati i novozelandska priča „Patrijarh", reditelja Li Tamahorija, film „Požar na moru", reditelja Đanfranko Rozija - dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda, „Endless Poetry", Alehandra Hodorovskog, kao i „Ten billion" – nagrađivani dokumentarac reditelja Pitera Vebera, koji govori o trenutnom alarmantnom stanju u kojem se Planeta Zemlja nalazi.
U saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom, Podgorica film festival će svakog dana u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović" u terminu od 17:00h, prikazati po tri njihova kratkometražna filma, koji već imaju bogat festivalski život. Program se nastavlja u 18:00h, uz podršku Eye to Eye platforme, kada će se prikazati naslovi debitantskih filmova, nagrađivanih na brojnim filmskim festivalima. Autor filma „One of us", Stephen Richter, prisustvovaće projekciji filma 25. septembra i u Biblioteci „Radosav Ljumović" odgovarati na pitanja publike, dok će odabrani žiri sastavljen od predstavnika crnogorskih filmskih škola ocjenjivati ovaj dio programa. Pored njega, u ovom terminu prikazaće se i filmovi „2 nights till morning" (Mikko Kuparinen) „Young wrestlers" (Mete Gumurhen) i „Our loved ones" (Anne Emond).
Od 20:00h u Biblioteci „Radosav Ljumović", publika će imati priliku ispratiti program dokumentarnih filmova, koji će otvoriti grčki film "War and peace at Balkans", a u sklopu ovog dijela programa biće prikazani i nagrađivani dokumentarci „Agora: from democracy to the market", španski film „Oleg and the strange arts", i švajcarsko-belgijska koprodukcija - „A leak in paradise: Swiss bank whistleblower".
Crnogorska kinoteka će u okviru Dana evropske baštine, nakon završetka zvaničnog programa Podgorica film festivala, od 28. do 30. septembra u Knjižari Karver prikazati četiri filmska ostvarenja, nastala po djelima Mihaila Lalića: „Hajka" (1977), „Lelejska gora" (1968), „Pusta zemlja" (1980) i „Svadba" (1973). Projekcije filmova će biti organizovane svake večeri u 20:00h.
Na ovogodišnjem Podgorica film festivalu prikazaće se četrdeset filmskih naslova, a ulaz na sve projekcije je slobodan.
Ovogodišnji Festival podržali su Sekretarijat za kulturu i sport grada Podgorice, Ministarstvo kulture, Ministarsvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.
PFF

Festival
PFF
PFF
PFF

PFF
PFF
PFF
PFF
PFF
PFF
PFF
PFF

PFF
PFF
PFF
PFF
PFF

PFF
PFF
PFF
PFF
PFF
PFF