logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2017
90. godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2017
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2016
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
Crnogorska kinoteka u saradnji sa Narodnom bibliotekom ‘’Radosav Ljumović’’, organizuje projekciju filmova autora Mila Đukanovića, u subotu 30. septembra u Kosoj sali biblioteke. Retrospektiva Đukanovićevih filmova se realizuje, u saradnji sa Ministarstvom kulture, u okviru Kalendara obilježavanja kulturnih događaja u 2017-oj godini.
Povodom obilježavanja 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića, u Narodnoj biblioteci ''Radosav Ljumović'' na programu će biti prikazani filmovi:
1. ''Muškarci juče, danas i...'' (1963) u 19h
2. ''Ne diraj u sreću'' (1961) u 21h
Crnogorska kinoteka je u sklopu aktivnosti koje se odnose na digitalizaciju filmova crnogorskih autora, uradila nove kopije navedenih filmova u mađarskoj laboratoriji „Hungarian FilmLab“.
reditelj Milo Djukanovic
O reditelju:
Milo Đukanović, rođen u Čevu 30. septembara 1927. godine, bio je istaknuti jugoslovenski reditelj i scenarista. Poznat po istančanom smislu za humor i izuzetnim osjećajem za dramu, u svojoj karijeri režirao je popularne jugoslovenske filmove kao što su: ''Muškarci juče, danas i...'' (1963), ''Jugoslavija pomorska zemlja'' (1963), ''Inspektor'' (1965), ''Žedni car'' (1967) i mnoge druge. Osim filmova, Đukanović je režirao serije: ''Ceo život za godinu dana'' (1971) - 25 epizoda, ''Kamiondžije'' (1973) - 10 epizoda i ''Kamiondžije 2'' (1984) - 8 epizoda. Sarađivao je sa najvećim imenima jugoslovenske kinematografije, a pored scenarija koje je pisao za svoje filmove sa Radomirom Šaranovićem, Ratkom Đurovićem, Mirkom Kovačem i Borislavom Pekićem, napisao je scenario za film '’13. jul'' (1982).
Milo Đukanović je preminuo 25. oktobra 1989. godine u Beogradu.
Ulaz na projekcije je besplatan.
Repertoar:

1. ''Muškarci juče, danas i...'' (1963) u 19h
Režija: Milo Đukanović
Glumci: Slobodan Perović, Olivera Marković, Mija Aleksić, Jelena Jovanović Žigon, Velimir Bata Živojinović...
Sadržaj:
Žena građanina Đoka Lazića je prezaposlena. Poslije nekoliko neuspjelih angažmana kućnih pomoćnica, Đoko preuzima ulogu počevši da se ponaša kao domaćica, u muškom i ženskom društvu, na ulici i u stanu, na pijaci i u prodavnici. Njegova supruga, takođe stiče nove navike i počinje da se ponaša onako kako se nekada Đoko ponašao, od čega proističu mnoge zgode i nezgode, ljubomora, svađe, zborovi žena radi preinačenja bračnih odnosa i na kraju pobjeđuje ljubav.

2. ''Ne diraj na sreću'' (1961) u 21h
Režija: Milo Đukanović
Glumci: Slobodan Perović, Pavle Vujisić, Irena Kolersar, Viktor Starčić, Mirjana Dinulović, Ljubiša Jovanović
Sadržaj:
Po zaključenju opštesvjetskog mira, svi ratni budžeti upotrijebljeni su za ostvarivanje visokog standarda. Ne mogavši da se naviknu na novonastalo blagostanje, ljudi bježe iz svojih prostanih stanova da bi se i dalje sastajali po parkovima. Kada se u sve umješa i sud, koji nastoji da uvjeri građane u neumitnost boljih uslova života, glavni junak se budi iz svog utopističkog sna.