logo
Naslovna | O kinoteci | Novosti i događaji | Projekcije | Arhiv | Galerija | Kontakt | Dokumenta  
  Novosti i događaji 2017
Young Audience Awards Day u Podgorici 2017.
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2017
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2016
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2015
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2014
Događaji u organizaciji Crnogorske kinoteke | 2013
Crnogorska kinoteka je u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom i Podgorica film festivalom 7. maja organizovala prvi Young Audience Award Dan u Podgorici. 120 osnovaca, iz osnovnih škola: „Pavle Rovinski“, „Savo Pejanović“, „Oktoih“, „Sutjeska“, „Štampar Makarije“ i „21.maj“, učestvovalo je u cjelodnevnom programu koji je realizovan u Cineplexxu.
YAA
Istovremeno u 38 gradova djeca uzrasta od 12 do 14 godina našla su se u ulozi žirija, a ocjenjivana su tri dječija filma, nagrađivana na recentnim evropskim festivalima.  
YAA
YAA

1. GODBYE BERLIN (Tschick)
YAA
Sadržaj:
Stidljivi 14-ogodišnji dječak Majk je u školi od strane vršnjaka obilježen kao “psiho”. Na početku ljtnjeg raspusta, njegova majka alkoholičarka ponovo odlazi u centar za rehabilitaciju, dok njegov otac odlazi na “poslovni put” sa sekretaricom.
Kada se u razredu pojavi novi dječak – Tschick, Majk i on se bližavaju kao najveći autsajderi u školi. Jednog dana Tschick se pojavljuje u “pozajmljenoj” Ladi pred Majkovom kućom i njih dvojica odlučuju krenuti na put u Rumuniju. Taj put će zauvijek promijeniti živote obojice dječaka.
YAA
Njemačka 2016, 93 min. | Dugometražni igrani film
Režija: Fatih Akin
Scenario: Lars Hubrich, Fatih Akin & Hark Bohm
Uloge: Tristan Göbel (Maik), Anand Batlibeg Chuluunbaatar (Tschick), Mercedes Müller (Isa), Anja Schneider (Maik's mother), Uwe Bohm (Josef), Udo Samel (Mr. Wagenbach) iymeđu ostalih.
Baziran na romanu "Tschick" koji je napisao Wolfgang Herrndorf
Teme:
Odrastanje, porodica, prijateljstvo, ljubav, socijalni autsajderi, identitet, buntovništvo
Nagrade: Best Youth Film (Bavarian Film Awards 2017)
Website http://www.tschick-film.de

2. THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI (Das Mädchen vom Änziloch)
YAA
Sadržaj:
Dvanaestogodišnja Laura odrasta u farmerskoj porodici na zabačenoj farmi u švajcarskim planinama. Piše svoje snove i strahove u svom tajnom kompjuterskom dnevniku. Mnoge njene fantazije tiču se pećine Loch Anzi, u koju godinama niko nije smio otići zbog legend i priča koje su o njoj kružile. Kada joj dječak iz grada dođe u posjetu, Laura počinje prevazilaziti svoje strahove i izolaciju u kojoj je živjela.
YAA
Švajcarska 2016, 87 min. | Dugometražni dokumentarni film
Režija: Alice Schmid
Scenario i produkcija: Alice Schmid
Uloge: Laura Larissa Röösli, Thom Straumann
Teme:
Odrastanje, porodica, prijateljstvo, strahovi, identitet, tradicija
Nagrade: Innerschweizer Filmpreis 2017, Albert Koechlin Stiftung
Website: http://www.aliceschmid.ch

3. MY LIFE AS A ZUCCHINI (Ma vie de courgette)
YAA
Sadržaj:
Nakon iznenadne smrti njegove majke, devetogodišnji Ikar, čiji je nadimak “Tikvica”, biva poslat u dom za nezbrinutu djecu. U domu boravi sa ostalom djecom koja su, poput njega, imala teška životna iskustva. Uprkos tome, oni uspijevaju da se sprijatelje, a Tikvica se zaljubljuje u djevojčicu Kamilu. Iako podla Kamilina tetka na prevaru želi odvesti nju iz doma, zajedničkim snagama uspijevaju prevazići prepreke.
YAA
Švajcarska, Francuska 2016, 66 min.
Režija: Claude Barras
Scenario: Céline Sciamma
Baziran na knjizi "Autobiographie d’une courgette" koju je napisao Gilles Paris
Animacija: Kim Keukeleire, Marcos Valin, Daniel Ramsay, Cesar Diaz Melendes, Marjolaine Parot, Brian Leif Hansen, Antony Elworthy, Juan Soto
Nagrade: između ostaloh ECFA Award Best Feature Film for Children 2017, European Animated Feature Film 2016 (EFA)
Teme:
Porodica, prijateljstvo, trauma, osjećaj pripadnosti, solidarnost, usvajanje
Website: http://www.zucchini-film.de/

Djeca su u pauzama između projekcija na otvorenim diskusijama imala priliku naučiti kako da analiziraju filmove, kao i na koji način da pristupe ulozi žirija koju su imali tog dana.
YAA
YAA
YAA
Organizovane su i chat sobe u kojima su mogli komunicirati sa svojim vršnjacima iz 38 gradova Evrope, kao i sa autorima filmova koji su im bili na raspolaganju nakon projekcija.
YAA
YAA
YAA
Na kraju programa, žiri je glasao za svog favorita, a rezultati glasanja iz Crne Gore, saopšteni su u prenosu uživo, na svečanoj ceremoniji koja se održala u Erfurtu.
Link za ceremoniju: yaa-efa.eu/#livestream
Djeca iz 32 zemlje Evrope su jednoglasno odlučila da ovogodišnju YAA nagradu dobije film „Goodbye Berlin“.
YAA
Ovaj projekat je Crnu Goru uvrstio u Young Audience Award "porodicu", dok je Podgorica kao nova članica uspostavila saradnju sa 38 gradova – članova EFA mreže.
U YAA mreži se nalaze gradovi regiona poput: Sarajeva, Beograda, Zagreba, Skoplja, Novog Sada, ali i druge evropske prijestonice, poput Praga, Rima, Brisela, Budimpešte, Amsterdama, Barselone, Istanbula, Londona, Rima itd.
YAA