CinemaItaliaOggi Balkan

CinemaItaliaOggi Balkan – Smotra novog italijanskog filmau Crnogorskoj kinoteci

Prvo izdanje Revije novog italijanskog filma u Crnoj Gori”CinemaItaliaOggi Balkani”, održaće se u Crnogorskoj kinoteciod 21. do 25. februara. Selekciju od pet filmova, koji su među najuspješnijim inajcjenjenijim u Italiji u posljednje tri godine, nakon Beogradamoći će da vidi i crnogorska publika. Reviju otvara film ”Prokleto proljeće” (2020) Elize Amoruzo , u ponedjeljak, 21. februara u 20 časova. Sljedećih dana bićeprikazani: „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze, „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca, „Bangla“ (2019) Faima Buijana i “Mijenjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze.

Ovaj ambiciozni projekat promoviše Italijanski institut zakulturu u Beogradu, u saradnji sa filmskim preduzećemCinecitta, Jugoslovenskom kinotekom i Crnogorskomkinotekom, uz institucionalnu podršku ambasada Italije u Beogradu i Podgorici. Cinecitta, kao ključni partner u ovom program, državna je ustanova čiji je glavni akcionar Ministarstvo kulture RepublikeItalije. U okviru ove institucije nalazi se jedan od najznačajnijiharhiva kinematografije i fotografije, Institut Luće (ArchivioStorico Istituto Luce Cinecittà), koji je organizacija UNESCO uvrstila u svoj registar „Pamćenje svijeta“. Aktivnosti Institutaogledaju se u promociji italijanskog filma kroz projekterealizovane u saradnji sa najznačanijim kulturnim institucijamau svijetu i najvećim filmskim festivalima.

Cinecitta posjeduje kinoteku koja broji oko 3000 naslova satitlovima na stranim jezicima kako bi se promovisala italijanskafilmska kultura. Od jula 2017. godine Cinecitta postaje nadležnai za čuvene Cinecittà Studios, koji su osnovani 1937., u kojimasu se snimali filmovi Federika Felinija.

Ulaz na projekcije je slobodan.
Dobrodošli!

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story