Crnogorska kinoteka obilježava Dan nezavisnosti

U susret Danu nezavisnosti, Crnogorska kinoteka će 20. maja prikazati dva vrijedna filmska materijala.

Prvi film na repertoaru je objedinjeni žurnal „Obnova crnogorske kraljevine 1910. godine“, koji čine autentični filmski materijali sa Krunidbenih svečanosti iz 1910. godine, koji je Kinoteka pripremila povodom 110 godina od obnove crnogorske kraljevine.

Riječ je o verziji koja uključuje sve raspoložive snimke koji se čuvaju u Kinoteci, od dolaska visokih stranih zvanica u Bar, priprema za svečanost, dočeka gostiju na Cetinju, proglašenja Kraljevine i svečanog defilea. Korišćeni su kadrovi iz filmskih žurnala koji su svojevremeno prikazani u Francuskoj, Austriji, Italiji i Rusiji, kao i muzika koja je izvođena tokom ceremonijala.

Drugi film koji ćemo predstaviti domaćoj publici je „Voskresenja ne biva bez smrti“, po mnogo čemu jedinstven film, čiju je rekonstruisanu verziju Crnogorska kinoteka restaurisala u svom prvom poduhvatu te vrste. Scenario je napisao Vladimir Popović, ministar u Vladi Crne Gore u egzilu, a glavnu ulogu tumači Elena Sangro, poznata italijanska glumica iz perioda nijemog filma. Film je realizovan za njenu produkcijsku kuću „Sangro film“ u Rimu, 1922. godine.

Podsjećamo, Kinoteka je dobila originalni scenario i knjigu snimanja filma zahvaljujući Vladislavu Vanji Popoviću, koji se u našem fondu tretira kao veoma dragocjen poklon iz istorije filma.

Program će biti upriličen u kinotečkoj bioskopskoj sali.

Zbog ograničenog broja mjesta, projekcije će biti prikazane u dva termina, 19:00h i 20:00h, uz neophodnu prijavu na e-mail adresu: rezervacije@kinoteka.me.

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story