Film Vojnici Salamine

U čast Havijera Serkasa, a nakon susreta i razgovora sa jednim od najznačajnijih savremenih pisaca na španskom jeziku, Crnogorska kinoteka prikazuje film Vojnici Salamine, po njegovom istoimenom romanu.

Povijest iz Španskog građanskog rata o krivici i patnji, o zločinu i pamćenju, o herojstvu i časti, o prošlosti koja se ne završava i ljudima koji nastoje da je razumiju.

Pisac Rafael Sančez Masas, koji je inspirisao fašističke falange, pred kraj rata biva uhvaćen od strane republikanaca. Uspijeva da pobjegne sa masovnog strijeljanja u šumu, đe ga pronalazi mladi vojnik republikanac, koji odlučuje da ga poštedi i pusti ga da pobjegne. Decenijama kasnije, spisateljica Lola Sančez sastavlja razbijene djelove ove priče, ispunjene tajanstvenim likovima i kontradiktornostima. U filmu se pojavljuje i sam Rafael Sančez, prema čijem životu je roman i napisan.

Film Vojnici Salamine, koji je premijerno prikazan prije dvije decenije, osvojio je trinaest međunarodnih nagrada i bio je u zvaničnom programu Filmskog festivala u Kanu.

Reditelj je David Trueba, a glavne uloge tumače: Ariadna Gil, Ramon Fontsere, Joan Dalmau.

Film će biti prikazan sa titlovima na engleskom jeziku.

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story