Masterclass rediteljke i glumice Marijane Janković u Crnogorskoj kinoteci

Danska glumica crnogorskog porijekla Marijana Janković, održaće Masterclass u novoj zgradi Crnogorske kinoteke 30.01.2021.godine, u 12h, kroz interaktivni program sa našim glumicama i glumcima.

Rođena je u Beranama, stasala u Danskoj, nagrađivana u Njujorku i Holivudu.

Nakon završene Akademije dramskih umetnosti u Kopenhagenu 2006. godine, počela je karijeru u klasičnom pozorištu, igrajući jake ženske likove, kao što su: Elektra, Karmen, Julija, u komadu Tri sestre, Lili (Dejana Dukovskog) itd.

Ime Marijane Janković se na međunarodnoj filmskoj sceni pročulo, najprije, po ulozi u kratkom danskom filmu „Helijum” (2014), koji je nagrađen Oskarom.

Sarađivala je i sa jednim od najvećih imena svjetskog filma, Larsom fon Trirom, u njegovom poslednjem ostvarenju “Kuća koju je Džek sagradio” (2018).

Rediteljsko umijeće pokazala je u svom prvijencu „Maja”, autobiografskoj priči u kojoj tumači lik svoje majke, a koji je osvojio i nagradu na festivalu Tribeka u Njujorku. Film prikazuje kako izgleda odrastati u novoj zemlji, između dvije veoma različite kulture – „uzavrele” balkanske i „hladne” nordijske. Crnogorsku premijeru imao je na Podgorica film festivalu, čiji je Kinoteka suorganizator.

Iz perspektive rediteljke i glumice, Marijana će sa polaznicima Masterclass-a podijeliti svoje dragocjeno međunarodno iskustvo sa renomiranim rediteljima i kolegama glumcima. Biće riječi i o tome kako izgleda proces rada na realizaciji jednog filma, ali i o angažmanu na koprodukcijskim projektima.

Program organizuje Crnogorska kinoteka u saradnji sa Udruženjem glumaca Crne Gore.

Ovim programom, Kinoteka nastavlja sa realizacijom edukativnih programa i u svojim novim prostornim kapacitetima koji, uvjereni smo, postaju dio novog kulturnog centar glavnog grada i Crne Gore.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story