Radionica Film English – Karavađo

📽️Nastavljamo sa prikazivanjem filmova u okviru radionice Film English Nedjelja, 23.april u 19 h, sala Gojko Kastratović, ulaz slobodan.

🎞️Karavađo (Caravaggio) je film čuvenog britanskog reditelja Dereka Džarmana (Derek Jarman) iz 1986 godine.

🎬Režija : Derek Jarman Scenario: Nicholas Ward Jackson, Derek Jarman Uloge :Noam Almaz Dexter Fletcher Nigel Terry Sean Bean Tilda Swinton Robbie Coltrane

🎬Derek Džarman rođen 1942. jedan je od najradikalnijih filmskih umjetnika prošlog vijeka koji je snažno uticao na stvaraoce alternativnog filma, na likovne umjetnike, pozorišne reditelje i pisce. Djelujući kao avangardni umjetnik usred postmodernističkih sažimanja, bio je neka vrsta crne ovce u svijetu umjetnosti. Višeslojnost Džarmanovih filmova ogleda se u tome što reditelj nikada nije želio da bude filmski autor, već slikar. Šezdesetih godina je izlagao svoje slike u različitim galerijama, a izučio je za scenografa i kostimografa, i radio je u Kraljevskom baletu ( Royal Ballet). Pored kratkih eksperimentalnih filmova Džarman je snimao i igrane kao što su : Oluja (The Tempest), Karavađo ( Caravaggio), Edvard II ( Edward II), Vitgenštajn ( Wittgeinstein). Uvijek se tu radilo o umjetnosti i estetici, o vlasti, potčinjenosti i homoseksualnosti. Derek Džarman (Derek Jarman) je ostao zapažen kao jedan od najinovativnijih britanskih reditelja i osnivača novog kvir fima (New Queer Cinema). Derek Džarman je umro 1994.

🎞️Derek slikarevu estetiku prenosi u vizuelni izgled filma dotičući sve aspekte Džarmanovog interesa: istoriju, homoseksualnost, nasilje i odnos između slikanja i filma. Na smrtnoj postelji Karavađo (Najdžel Teri) vraća se unazad, sjećajući se grube i pohotne veze sa najdražim modelom Ranučijem Tomasonijem (Šon Bin) i Ranučijevom ljubavnicom Lenom (Tilda Svinton). To je mračna, maštovita i ambiciozna interpretacija slikarevog života koja je Džarmana postavila na sigurno mjesto među reditelje svjetskog statusa. Na filmskom festivalu u Berlinu film Karavađo j osvojio C.I.D.A.L.C nagradu kao i Srebrnog medveda.

🎞️Karavađove slike u filmu :
BOY WITH A BASKET OF FRUIT, Galleria Borghese
THE SICK BACCHUS, Galleria Borghese
THE LUTE PLAYER, Hermitage, Leningrad
CONCERT OF YOUTHS, Metropolitan Museum, New York
THE MARTYRDOM OF ST. MATTHEW, Contarelli Chapel, S. Luigi dei Francesi
THE REPENTANT MAGDALEN, Galleria Doria-Pamphilj
DEATH OF THE VIRGIN, Louvre, Paris
THE DEPOSITION, Vatican Museum
HEAD OF MEDUSA, Uffizi, Florence
NARCISSUS (attributed), Galleria Corsini
DAVID WITH THE HEAD OF GOLIATH, Galleria Borghese
ST. JEROME IN HIS STUDY, Galleria Borghese
PROFANE LOVE, Berlin, Staatliche Museum
DOUBTING THOMAS, Potsdam, Staatliche Schlosser und Garten

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story