Radionica Film English – Kroz talase

Nastavljamo sa projekcijom filmova u okviru radionice Film English

Nedjelja, 14. maj u 19h – Kroz talase ( Breaking the Waves)

REŽIJA:Lars Von Trier
ULOGE: Emily Watson (Bess McNeill), Stellan Skarsgård (Jan Nyman), Katrin Cartlidge (Dodo McNeill), Jean-Marc Barr (Terry), Adrian Rawlins (dr. Richardson)
SCENARIO: Lars von Trier, Peter Asmussen
FOTOGRAFIJA: Robby Müller
MONTAŽA: Anders Refn

Ključni inicijator i pokretač umjetničkog pokreta Dogme 95, koji uvijek ističe da filmovi moraju biti životni te da je u njima posebno važna dominacija slike nad riječju, Lars Fon Trir( Lars Von Trier) je u djelu Kroz talase ( Breaking the Waves) elaborirao koncept deset Dogminih zapovjesti, načela tzv. „zavjeta čistoće“ na koji su se izvorno obavezale rediteljeve kolege Tomas Vintberg (Thomas Vinterberg), Kristijan Levring (Kristian Levring) i Soren Krag-Jakobsen (Søren Kragh-Jacobsen), a koji će novi danski film na specifičan način predstaviti svijetu. Osnovni cilj Dogme 95, avangardnog filmskog pokreta, je da pročisti filmski svijet tako što će odbiti skupe i spektakularne efekte, izmjene u postprodukciji, kao i ostale trikove kojima se maskira snimljena sirovost. Naglasak je na čistoći i rediteljevom usredsređivanju na priču, kao i na rad glumaca. Publika će biti mnogo uključenija, jer neće biti hiperprodukcije koja će ih otuđiti od priče, teme i raspoloženja, i u tom smislu se dobija čistota i iskrenost slična kao u pank muzici.

Godine 1996. film je na festivalu u Kanu ovjenčan Velikom nagradom žirija a godinu dana kasnije, sjajna Emili Votson ( Emily Watson) je nominovana za Oskara za glavnu žensku ulogu. Film je takođe 1996. osvojio Evropsku filmsku nagradu u kategorijama evropskog filma godine i evropske glumice godine, a reditelj Lars Fon Trir ovjenčan je nagradom Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI. Film Kroz talase koji je osvojio niz prestižnih nacionalnih filmskih nagrada 1997. od danskog Roberta u čak devet kategorija, preko francuskog Césara u kategoriji najboljeg inostranog ostvarenja do češkog Lava u istoj kategoriji, te koji je nominovan za Zlatni globus u kategorijama najboljeg filma i najuspjelije ženske glumačke izvedbe, predstavlja kompleksno i fascinantno poetično ostvarenje koje nose impresivne glumačke interpretacije Emili Votson i podjednako uvjerljivog Stelana Skarsgarda (Stellana Skarsgårda), koji saradnju sa Trirom smatra možda i najvažnijom u svojoj karijeri. U maestralno režiranom, impresivno atmosferičnom i značenjski izuzetno slojevitom djelu koje osvaja i vrlo sugestivnim dokumentarističko-naturalističkim pristupom, valja izdvojiti i izvrsnu fotografiju Robija Milera (Robby Müller), nekad stalnog saradnika Vima Vendersa(Wim Wenders) koji je često radio i sa Džimom Džarmušom (Jim Jarmuschom). Remek- djelo. Eventualna diskusija nakon projekcije filma je dobrodošla.

Kino-sala: Gojko Kastratović.

Ulaz slobodan

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story