Dan četrnaesti i omaž akademiku Zdravku Velimiroviću

U povodu 60 godina od premijernog prikazivanja u takmičarskom programu Filmskog festivala u Kanu, publici u glavnom gradu predstavićemo restaurisanu verziju filma „Dan četrnaesti“ reditelja Zdravka Velimirovića, za koji je scenario napisao Borislav Pekić.

Film „Dan četrnaesti“ ove godine ponovo je prikazan na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu u programu „Kanski klasici“.

U filmu koji je nastao u produkciji Lovćen filma 1960. godine, pratimo četiri zatvorenika koji, zbog dobrog vladanja, dobijaju dvije sedmice boravka na slobodi. Situacije u njihovom životima se komplikuju kako se bliži dan povratka u zatvor, dan četrnaesti. Glavne uloge igraju: Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

Program posvećen akademiku Zdravku Velimiroviću, koji zajedno organizuju Crnogorska kinoteka i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, počeće razgovorom o njegovom djelu, u kojem će učestvovati reditelji Branko Baletić i Andro Martinović, kao i Zdravkov sin Mladen Velimirović.

Razgovor će biti održan u četvrtak 14. oktobra u Kamernoj sali u 19h, a projekcija filma „Dan četrnaesti“ istog dana u Velikoj sali u 20h.

U petak, 15. oktobra, u Sali Kinoteke u 19h biće organizovana projekcija Velimirovićevog dugometražnog dokumentarnog filma „Umir krvi“.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story