Dani evropske baštine 2021

Filmski program Crnogorske kinoteke „NA MARGINI“

Crnogorska kinoteka tradicionalno obilježava Dane evropske baštine (The European Heritage Days), koji predstavljaju zajedničku inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije i najrasprostranjeniji su kulturni događaj u kojem učestvuju akteri širom Evrope.

Ovogodšnji, dvodnevni filmski program Kinoteke uključuje dva dokumentarna filma crnogorskih autora:

  • 30. septembra prikazujemo film “Mirsada” u režiji Danila Marunovića. Riječ je o filmu koji prikazuje dramatične životne okolnosti mlade Romkinje Mirsade, koja od treće godine prosi na ulicama Podgorice. Film preko dirljivih i emotivnih ličnih sudbina romske djece komentariše fenomen opstanka romske kulture i načina života u modernom vremenu

  • Drugi film, u režiji Velibora Čovića, “Imala sam 10 godina”, prikazaće se 1. oktobra. Tretira priču o posljedici jednog od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, na zalasku XX vijeka. U Crnoj Gori se u proljeće 1999. godine dogodila priča koja je zadivila svjetsku javnost. Uprkos svim izazovima, u vanrednim okolnostima, Crna Gora je uspjela da prihvati i zaštiti oko 100.000 izbjeglica sa Kosova, ne pitajući ih za ime, vjeru i nacionalnost.

Filmski program direktno korespondira sa ovogodišnjim ciljem manifestacije, kroz učešće grupa koje su, tradicionalno, manje zastupljene i marginalizovane u prezentaciji kulturnog nasljeđa.

Ova dva angažovana dokumentarca donose tople, dramatične, autentične i realistične filmske priče koje počivaju na krajnjim socijalnim i kulturnim marginama.

Njihov cilj je skretanje fokusa javnosti na probleme romske djece u Crnoj Gori i izbjeglica, promovišući, prvenstveno, humanost, ljudskost i međuetički sklad.

Program se realizuje u bioskopskoj Sali Kinoteke “Gojko Kastratović, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Filmovi počinju u 20:00 h.

Ulaz na projekcije je slobodan, uz neophodno posjedovanje jednog od propisanih dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Podsjećamo i da je u unutrašnjosti bioskopa obavezno nošenje zaštitne maske.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story