„Dan četrnaesti“ večeras u najstarijem teatru

Dugometražni igrani film „Dan četrnaesti“, koji je prema scenariju Borislava Pekića režirao Zdravko Velimirović, biće prikazan večeras, 31. januara u 20 sati, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Film se prikazuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a nastao je u produkciji Lovćen filma 1960. godine. Publika na Cetinju imaće priliku da pogleda digitalno restaurisanu kopiju ostvarenja izrađenu sa originalnog crno-bijelog negativa, koji je skeniran i restaurisan u 2K rezoluciji, u saradnji Crnogorske kinoteke i Jugoslovenske kinoteke.

Film je prošle godine prikazan u okviru ugledne selekcije Kanski klasici, 74. Međunarodnog festivala u Kanu, dok je prije šest decenija na istom mjestu ova drama bila u trci za Zlatnu palmu, kao jedan od prvih jugoslovenskih filmova u zvaničnoj selekciji, uz veoma dobar prijem kod publike i kritike.

Ostvarenje prati priču četvorice zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili povremeni otpust u trajanju od 14 dana, njihovo prilagođavanje životu na slobodi i sve dileme pred povratak iza rešetaka. Uloge tumače: Nikola Popović, Slobodan Perović, Karlo Burić, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

Filmski program u najstarijem teatru realizuje se na osnovu Sporazuma o saradnji Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Crnogorske kinoteke, potpisanim aprila 2021. godine.

Ulaz je slobodan uz poštovanje epidemioloških mjera i posjedovanje dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.
Informacije su dostupne na broj 067/428-655.

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story