Multimedijalni program „Tihi kutak Hristov“.

Crnogorska kinoteka će u subotu 22. januara u 20:00h upriličiti multimedijalni program pod nazivom „Tihi kutak Hristov“. Ujedno, to je i naslov filma reditelja i scenariste Radisava Jevrića koji će ovom prilikom biti prikazan.
Riječ je o igrano-dokumentarnom filmu o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike injegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dječak, do dalekog Libertvila. Film je snimljen povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od njegovog upokojenja.
Svjetska premijera filma održana je 16. jula 2017. godine u Libertvilu (u Čikagu) na svečanoj kanonizaciji. Film je prikazan na Pravoslavnom festivalu u Krasnodaru i Sretenjskom pravoslavnom festivalu u Podmoskovlju, nakome je i nagrađen. Takođe, na Međunarodnom pravoslavnom festivalu “BYZANFEST 2021”, u Australiji, osvojio je tri nagrade, i to u kategorijama: najbolji film, najbolja režija i najbolja fotografija.
Film je realizovan u produkciji manastira Ostrog, a izvršni producent i distributer je Delius film.
U glavnim ulogama su Radivoje Bukvić, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović, Simo Trebješanin i Nebojša Glogovac.
Propratni dio programa biće u znaku izvedbi sopranistkinje iz Bara mr Aleksandre Vojvodić Jovović (“Ninje otpuščaješi“ –Aleksandar Arhengelski i Tropar Roždestvu Hristovom), u pratnji mladog pijaniste Vasilija Basaraba, kao i recitacija iz izbora poezije Ranka Radovića koje će izvesti glumci Dragiša Simović i Vukan Pejović.
Program će voditi voditeljski par Predrag Vukojević i NelaTerzić.
Ulaz je slobodan, uz posjedovanje jednog od propisanih dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story