Dani palestinskog filma

U okviru kulturne manifestacije Dani palestinskog filma, koju organizuje Ambasada Države Palestine u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, biće predstavljena kinematografska ostvarenje renomiranih palestinskih stvaralaca od 29. novembra do 01.decembra u sali kinoteke.

Tokom tri dana manifestacije biće predstavljeni dugometražni filmovi sa upečatljivom pričom svakodnevnog života Palestinaca koji žive pod dugotrajnom ilegalnom izraelskom vojnom okupacijom.

Na programu će biti prikazana filmska ostvarenja koja su osvojila mnogobrojna međunarodna priznanja.

• 29.11. – 200 meters / reditelj Ameena Nayfeha

Nakon što je saznao da mu je sin doživio nesreću i da se nalazi u bolnici, očajan palestinski građevinski radnik na kraju se pokušava ušunjati preko zida između Palestine i Izraela kako bi ga vidio. Mustafa i njegova supruga Salva potiču iz dva palestinska sela na Zapadnoj obali udaljena samo 200 metara, ali razdvojena izraelskim zidom. Mustafa živi na strani zida pod kontrolom Palestinaca, a Salva i njihova deca na strani zida pod kontrolom Izraela. Jednog dana Mustafa dobije poziv od kojeg svi roditelji strijepe: njegov sin je doživio nesreću i nalazi se u bolnici. Mustafa će učiniti sve da dođe do njega, a nakon što mu zbog tehničkih razloga odbiju pristup preko kontrolne točke, kreće na put kako bi ilegalno prešao granicu. Udaljenost od 200 metara uskoro postaje odiseja od 200 kilometara.

• 30.11. – Wajib / rediteljka Annemarie Jacir

Ova komedija-drama palestinske spisateljice i rediteljke Anamarije Jacir odvija se tokom zimskih dana u Nazaretu kada otac Abu Šadi i njegov sin trebaju po palestinskim običajima dostaviti pozivinice za vjenčanje svoje ćerke i sestre Amal. Abu Šadi je školski učitelj koji mora naći način da zadrži posao tako što održava dobre odnose sa izraelskim poslodavcem. Dok njegov sin Šadi je još kao tinajdžer odbacio takav ,,saučesnički’’ stav i otišao da studira i živi u Italiju. On se povodom vjenčanja njegove sestre vraća u Palestinu gdje tokom priprema za svadbu na površinu izbijaju napetosti između njega i njegovog oca. U jednom momentu, porodica shvata da su pozivnice za vjenčanje imale pogrešan datum.

• 01.12. – The time that remains / Elia Suleimani

”Vrijeme koje preostaje” je polubiografski film, u četiri istorijske epizode, o porodici – porodici reditelja – koji se proteže od 1948. godine sve do današnjih dana. Film je inspirisan dnevnikom rediteljevog oca, počevši od vremena kada je bio prkosni borac i pismima njegove majke upućenim članovima familije koji su tada morali da napuste Palestinu. Kombinovan sa intimnim sjećanjima na njih, film pokušava da odslika svakodnevicu onih Palestinaca koji su nazvani “Izraelo-arapima” i bili primorani da žive kao manjina u sopstevnoj zemlji.

 

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story