IN MEMORIAM – Mladomir Puriša Đorđević

Doajen jugoslovenske kinematografije Mladomir Puriša Đorđević, preminuo je 23. novembra u Beogradu.

Đorđevićev opus broji više od 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova i više od 50 kratkih igranih i dokumentarnih ostvarenja, a posebno je čuvena njegova antiratna tetralogija “Devojka”, “San”, “Jutro” i “Podne” iz 60-ih godina, koja je osvajala nagrade na prestižnim svjetskim festivalima.

Objavio je tri drame i deset romana.

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Ðorđevića poznatim evropskim rediteljem. Dobitnik je pregršt domaćih i međunarodnih nagrada – od Venecije, preko Moskve, do Rio de Žaneira.

Sarađivao je i sa crnogorskim autorima Zdravkom Velimirovićem i Branislavom Bastaćem.

Tema njegovih filmova su ljubav i rat, preciznije – ratne ljubavi i fatalističko poimanje morala, kroz poetsku optiku ali i hrabrost da se kroz ironiju progovori o revoluciji i drugačije nego što je bilo dozvoljeno.

Organizatori ovogodišnjeg Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu odali su posebnu počast reditelju Puriši Đorđeviću, koji je prvi dobitnik nagrade za životno djelo FAF-a.

Prije par mjeseci je počeo da režira ekranizaciju romana „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića. I uspio je da ga završi…

„Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živjeli“, govorio je Puriša.

Podsjećajući na bogato Purišino filmsko stvaralaštvo, Crnogorska kinoteća će u petak, 2. decembra prikazati dva filma:

16:00h “Jutro”

Crno-bijeli igrani film iz 1967. godine, jedno od ostvarenja tzv. “crnog talasa”, za koje je Đorđević dobio Zlatnu arenu u Puli za režiju;

18:00h “Pavle Pavlović”

Igrani film iz 1975. godine, koji se pamti po ulogama najznačajnijih imena domaće scene: Bekima Fehmijua, Milene Dravić, Danila Bate Stojkovića, Petra Božovića, Vesne Pećanac.

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story