Fantom Durmitora u Zagrebu

U utorak 23 maja u Kulturno informativnom centru Zagreba održana je promocija knjige Daniela Rafaelića “Fantom Durmitora”.

Riječ je o izdanju na kojem su sarađivale Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i Kulturno informativni centar Zagreba, a čije objavljivanje je sufinansirao Grad Zagreb.

Prije predstavljanja knjige prikazan je i film “Fantom Durmitora”(1933), najstariji sačuvani igrani film koji jer sniman u Crnoj Gori. O knjizi su potom govorili Andro Martinović, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke, Petar Bujas, urednik i Daniel Rafelić, autor.

Iako njemački, bio je to ujedno i prvi zvučni igrani film u kojem se mogao čuti i naš jezik – ne samo u napjevima Josipa Slavenskog, nego i u dijalozima, a glavna je ulogu pripala Iti Rini, tadašnjoj filmskoj zvijezdi, Slovenki i zagrebačkoj misici, koja igra Crnogorku Jelu. Sniman je u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu te po čudesnim predjelima Crne Gore: u kanjonu Tare i na obrocima Durmitora.

Ovaj je film ostao trajno svjedočanstvo vremena sutona vajmarske kinematografije, koja se posljednji put pokušala suprotstaviti nezaustavljivoj nacističkoj propagandi. Sakupivši na jednom mjestu do sada nepoznate dokumente, fotografije i svjedočanstva, istoričar filma Rafelić ispričao je zanimljivu priču o nastanku i sudbini ostvarenja koje je trebalo da ostane upamćeno kao pionirski poduhvat u istoriji domaćeg, ali i stranog zvučnog filma – a koje je gotovo bilo prekriveno zaboravom.

Knjiga je objavljena dvojezično, uz engleski prevod Dine Pokrajac. Uskoro će, zajedno sa filmom “Fantom Durmitora”, biti predstavljena i crnogorskoj publici.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story