Omaž Andriji Zafranoviću do 22. juna u Crnogorskoj kinoteci

Filmska montaža se često naziva nevidljivom umjetnošću, a zapravo je jedan od ključnih elemenata u stvaranju filma. To nije samo biranje kadrova i povezivanje sekvenci, već kreativan rad na slojevima slika, priča, dijaloga i muzike. Jedan od najvećih filmskih i tv montažera jugoslovenskih prostora bio je Andrija Zafranović. Diplomirao je i magistrirao u Pragu, kao najbolji u klasi, a na studije montaže je otišao na nagovor brata, tada već afirmisanog reditelja Lordana Zafranovića.

Prepuna sala Crnogorske kinoteke u Podgorici dočekala je u ponedjeljak veče, 14. juna, čuvenog jugoslovenskog i hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića.

Jednog od najboljih reditelja regiona ugostio je direktor Kinoteke Andro Martinović u okviru programa organizovanog u čast nedavno preminulog, istaknutog filmskog montažera, Andrije Zafranovića.

O Andriji Zafranoviću, koji je preminuo prije tri mjeseca, govorili su njegov brat Lordan Zafranović, direktor Crnogorske kinoteke i filmski reditelj Andro Martinović i profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, reditelj, scenarista i producent Darko Bajić.

Glumica Vanja Jovićević pročitala je isječak iz teksta Rajka Grlića posvećenog Zafranoviću, kao i fragmente iz oproštaja reditelja Vinka Mӧderndorfera, sa kojim je Zafranović radio na svom posljednjem filmu.

Odlazak čuvenih glumaca ili reditelja često bude udarna vijest, dok smrt velikana montaže ostaje nezapažena. “Iako je bio jedan od tvoraca jugoslovenske kinematografije, omaž Andriji Zafranoviću jedino je organizovala Crnogorska kinoteka.”, istakao je Lordan Zafranović.

U okviru pratećeg programa, u utorak 15. juna u 12:00h, održan je Masterclass Lordana Zafranovića, koji je propraćen velikim interesovanjem i interaktivnim učešćem studenata umjetničkih fakulteta.

Retrospektiva filmova, koja uključuje 11 filmova koji su obilježili zlatno doba jugoslovenske kinematografije, trajaće do 22. juna.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Galerija – Razgovor

/kliknuti na sliku za uvećanje/

 

Galerija – Masterclass

/kliknuti na sliku za uvećanje/

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story