Predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige snimanja za film „Voskresenja ne biva bez smrti“

Dvojezično fototipsko izdanje knjige snimanja za film „Voskresenja ne biva bez smrti“ (Non v’è resurrezione senza morte) biće predstavljeno u petak 11. novembra u 19 časova, u Multimedijalnoj sali Muzičkog centra u Podgorici.

Scenario za film u Italiji je napisao Vladimir Đ. Popović, istaknuta ličnost crnogorske emigracije nakon Prvog svjetskog rata.

Sredstva za snimanje obezbijedio je uz pomoć naših ljudi u Italiji i italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke crnogorskog kralja Nikole I.

Realizaciju filma od početka je podržavao poznati italijanski pjesnik i političar Gabriele d’Anuncio, koji je sarađivao sa Popovićem na konačnoj verziji scenarija.

Oko ovog projekta okupila su se značajna imena italijanskog filma onog vremena, a u filmu se pojavljuje i veliki broj crnogorskih emigranata.

Glavnu ulogu tumači Elena Sangro, italijanska zvijezda iz perioda nijemog filma, a projekat je realizovan za njenu produkcijsku kuću „Sangro film“ iz Rima.

O izdanju, koje sadrži izvorne kadrove iz filma, govoriće urednik izdanja Andro Martinović, istoričar Novak Adžić i unuk Vladimira Popovića, Vanja Popović, dok će fragmente iz teksta italijanskog istoričara Frančeska Kakama govoriti glumica Žana Gardašević.

Prevod knjige snimanja i pogovora uradila je Vesna Kilibarda, a grafički urednik je Nikola Latković.

Nakon predstavljanja izdanja, publika će biti u prilici da pogleda rekonstruisanu verziju filma, koja se čuva u Crnogorskoj kinoteci.

Ulaz je slobodan.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story