„Slike iz života BH filma“ u Crnogorskoj kinoteci

Crnogorska kinoteka će u četvrtak 3. novembra ugostiti Mustafu Mustafića, poznatog bosansko-hercegovačkog filmskog i televizijskog snimetalja.

Svoj majstorski potpis Mustafić je stavio na brojna kultna filmska ostvarenja koja je upisao u svoju bogatu biografiju, a snimao je i brojne slavne ličnosti među kojima se izdvajaju Orson Welles, Jeanne Moreau, Josip Broz Tito, Ronald Reagan…

Studirao je na AKFU u Zagrebu i cijeli svoj život posvetio filmu. U autobiografskoj knjizi “Miris filmske trake” oživio je mnoge priče i anegdote koje prate proces nastanka filma.

Podgoričkoj publici predstaviće svoj najnoviji projekat, dokumentarni film „Slike iz života BH filma“, koji u 90 minuta sažima istoriju kinematografije Bosne i Hercegovine, pružajući zanimljiv uvid u njene najvažnije tokove. Riječ je o izuzetnom filmskom dokumentu o njenih 75 godina postojanja.

Ovaj istraživački poduhvat, u kojem učestvuju brojni filmski stvaraoci, pokazuje koliki je značaj dokumentarnog i igranog filma u izgradnji kulture Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo se i na autore koji više nisu među živima, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosansko-hercegovačkog filma.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u Sarajevu. Producenti su Almir Đikoli, Mustafa Mustafić i Faris Dobrača.

Film će biti prikazan u Sali “Gojko Kastratović” sa početkom u 18:00 časova.

Razgovor sa autorom, nakon projekcije filma, vodiće reditelj i urednik programa u Crnogorskoj kinoteci Andro Martinović.

Ulaz je slobodan.

Pozivamo sve ljubitelje filma, studente umjetničkih škola i zainteresovanu javnost da prisustvuju ovom filmskom programu.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story