Radionica Film English – Uvećanje (Blow Up)

U okviru radionice Film English u Crnogorskoj kinoteci počinje prikazivanje filmova poznatih reditelja na engleskom jeziku. Filmovi će se prikazivati nedjeljom u 19 h sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Prvu nedjelju (10 april ) započinjemo filmom Uvećanje (Blow Up) prvim engleskim filmom proslavljenog italijanskog reditelja Mikelanđela Antonionija (Michelangelo Antonioni)

ULOGE: Vanessa Redgrave (Jane), Sarah Miles (Patricia), David Hemmings (Thomas), John Castle (Bill), Jane Birkin (plavuša)
SCENARIO: Michelangelo Antonioni, Tonino Guerra
FOTOGRAFIJA: Carlo DI Palma
MUZIKA: Herbie Hancock
MONTAŽA: Frank Clarke

Film je 1967 godine na festivalu u Kanu nagrađen Zlatnom palmom, nominovan za Oskara u kategorijama najboljeg reditelja i izvornog scenarija, kao i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na engleskom jeziku, te godinu kasnije nominovan za nagradu BAFTA u tri kategorije, uključujući i onu za najbolji britanski film.

Impresivna art-drama sa elementima filma detekcije suscenariste i reditelja Mikelanđela Antonionija zasnovana je na kratkoj priči “Đavolje bale” (Las babas del diablo) argentinskog književnika Hulija Kortasara (Julija Cortázara), a dijelom je i nadahnuta životom uglednog britanskog fotografa Dejvida Rojstona Bejlija (Davida Roystona Bailey). Kortasar se i pojavljuje u filmu na jednoj od fotografija koje Hemings (Hemmings) pokazuje uredniku na ručku u restoranu.Tada Hemings izgovara rečenicu : “I got something fab for the end, very peaceful, very still. Rest of the book is pretty violent, so it’s better to end it like that.” Kod Kortasara objektiv fotografskog aparata ne samo da bilježi, nego i mijenja stvarnost. A pitanje koje Kortasar stalno postavlja jeste ima li umjetnost moć nad stvarnošću. Kortasarov junak nikada nije sa sigurnošću saznao da li je njegovo djelo imalo ikakvog efekta već je ona užasna i mračna strana svakodnevnice razjapila svoje čeljusti da i njega proguta.

Prvo Antonionijevo ostvarenje realizovano na engleskom jeziku, za koje je scenario s njim potpisao Tonino Guera (Tonino Guerra) (Casanova ´70, Amarcord, Kaos, Plovi brod.), uz prepoznatljiv artistički stil, promišljenu i sugestivnu režiju, naglašenu atmosferičnost za koju su zaslužne i sjajna fotografija Karla Di Palme ( Carlo Di Palma) (Crvena pustinja, Identifikacija jedne žene, Sjene i magla) te muzika Herbija Henkoka (Herbie Hancock) (Oko ponoći, Vojnikova priča, Boje nasilja ), kao i izuzetni glumački nastupi Dejvida Hemingsa (Davida Hemmingsa) (Barbarella, Duboko crveno ,Ubistvo ukazom) i oskarovke Vanese Redgrejv (Vanesse Redgrave) (Julia, Bostonci, Naćulite uši, Howards End) .

U modni i društveni svijet swinging Londona šezdesetih godina prošlog vijeka, Antonioni smješta svoju tipičnu dramu o otuđenju i krizi duha savremenog čovjeka, koja i temom i elementima filma detekcije podsjeća na njegovu antologijsku Avanturu (L’avventura), pri čemu se autor stalno intenzivno i izuzetno vješto poigrava semantičkim razinama prikazanog, kroz maestralno korišćenje prirodnih i zadatih lokacija kao i dubinskih perspektiva opet, slično Avanturi, problematizirajući odnos likova i njihove okoline. I u ovom filmu insistirajući na autentičnosti, reditelj je za cameo-nastupe angažovao važne protagoniste tadašnje londonske scene poput poznatog rock benda The Yardbirds i u to vrijeme manekenke, a kasnije i konceptualne umjetnice Veruschke von Lehndorff.

Film “Uvećanje”, velikog italijanskog maga Mikelanđela Antonionija, je djelo koje je istovremeno savršen predstavnik epohe po stilu i atmosferi, a koje je nevjerovatno moderno u pričanju priče i tretiranju teme. Na tragu “Uvećanja”, Kopola ( Francis Ford Coppola) je snimio jedan od svoja četiri najbolja filma “ Prisluškivanje” (“The Conversation”) a Brajan De Palma ( Brian De Palma) “Pucanj nije brisan” (“Blow out”)

Dobrodošli!

 

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story