U susret Oskaru #4

Pred nama je svečana, 94. po redu dodjela prestižne nagrade “Oskar”, koja će se ove godine održati u svom punom sjaju 27. marta u Los Anđelesu.

Tim povodom, Crnogorska kinoteka realizuje četvrto izdanje filmske revije “U susret Oskaru”.

Tokom trodnevne filmske manifestacije, prikazaćemo tri ostvarenja koja su obilježila prethodne godine, ali i film koji je u aktuelnom izboru u čak četiri kategorije:

  1. Petak 25. mart – “Kum 1” (The Godfather, 1972) Prvi dio kultne trilogije, rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, nagrađen nagradama Američke filmske akademije za: najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario. Ovogodišnji kuriozitet je 50. godina od prvog prikazivanja ovog remek-djela filmske umjetnosti;
  2. Subota 26. mart – “Život drugih” (The Lives of Others, 2006) Izvrsna psihološka drama i društvena drama, u izvjesnom smislu aktuelna i danas, debitantsko je ostvarenje njemačkog režisera Floriana Henckel von Donnersmarcka. Riječ je o filmu koji je osvojio nagradu Oskar za najbolji strani film i postigao nevjerovatnu gledanost u Njemačkoj;
  3. Nedelja 27. mart – “Povezi me” (Drive My Car, 2021) Emotivna drama koju je po kratkoj priči japanskog književnog fenomena Harukija Murakamija režirao njegov zemljak Rajasuke Hamaguči, nominovana je u četiri kategorije: za najbolji film, najbolji strani film, adaptirani scenario i najboljeg reditelja.

Program počinje, uz slobodan ulaz, svake večeri u 20h u Velikoj sali.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story