Voskresenja ne biva bez smrti

Na današnji dan navršava se 100 godina od premijere filma „Voskresenja ne biva bez smrti“ iz 1922. godine.

Tim povodom, Crnogorska kinoteka će uoči, 21. maja, objaviti originalni scenario/knjigu snimanja, dvojezično – na italijanskom i crnogorskom jeziku – i prikazati rekonstrukciju filma koji se, nažalost, danas smatra izgubljenim.

Da podsjetimo, scenario za film je u Italiji napisao Vladimir Đ. Popović, istaknuta ličnost crnogorske emigracije nakon Prvog svjetskog rata. Kao ministar pravde u pretposljednjoj crnogorskoj vladi u egzilu, Popović se opredijelio da političku borbu protiv poništenja državnosti Crne Gore nastavi kroz novi umjetnički medijum – film, što je jedan od prvih takvih primjera u svijetu.

Realizaciju filma od početka je podržavao poznati italijanski pjesnik i političar Gabriele d’Anuncio. Oko ovog projekta okupila su se značajna imena italijanskog filma onog vremena, a u filmu se pojavljuje i veliki broj crnogorskih emigranata.

Glavnu ulogu tumači Elena Sangro, italijanska zvijezda iz perioda nijemog filma, a projekat je realizovan za njenu produkcijsku kuću „Sangro film“ iz Rima.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
NAJNOVIJI ČLANCI

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story

Sastanak partnera u okviru Interreg IPA CBC –ITALMNE projekta RECON

Kinoteka obilježava Svjetski dan muzike

Filmska groznica subotnje večeri – Diplomac / The Graduate

Filmska groznica subotnje večeri – Ljubavna priča / Love Story